22 Απρίλιος 2019, 13:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 12:39

Ρωσία-Ουκρανία: Η Μόσχα βλέπει «ευκαιρία» βελτίωσης των σχέσεων με την Ουκρανία

  • Ρωσία-Ουκρανία: Η Μόσχα βλέπει «ευκαιρία» βελτίωσης των σχέσεων με την Ουκρανία
    Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: EPA / Stepan Franko)

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία με την ευρεία νίκη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του δημοφιλούς κωμικού και πλέον προέδρου της χώρας. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο ρόλος του στην ουκρανική τηλεοπτική σειρά Υπηρέτης του λαού ήταν καταλυτική για την πολιτική νίκη του. Σε κάθε περίπτωση το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δείχνει την προθυμία των Ουκρανών για αλλαγή. Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Μόσχα από το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε στο Facebook πως η Μόσχα έχει «μια ευκαιρία» να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία μετά την εκλογή Ζελένσκι.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν είχε σχολιάσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti πως «η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συναισθανθεί και να υλοποιήσει τις ελπίδες των εκλογέων».

Ο νέος πρόεδρος

Μόλις 41 ετών Βολοντίμιρ Ζελένσκι ψυχαγωγεί με το επιτελείο του τους Ουκρανούς εδώ και 20 περίπου χρόνια, μέσα από πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές. «Ειδικεύεται» στην πολιτική σάτιρα και στην «ακτινογραφία» των κορυφαίων πολιτικών.  Οι επικριτές του κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι πολιτικά δεν ενεργεί αυτόνομα και πως έχει συμμαχήσει με τον ολιγάρχη Ίορ Κολομόισκι, μεγάλο αντίπαλο του απερχόμενου προέδρου Ποροσένκο. Και οι δυο διαψεύδουν κατηγορηματικά τη σχετική φημολογία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντιδρά στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων (φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)

Η υποψηφιότητα και ο προεκλογικός αγώνας του Ζελένσκι ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστος. Ο κωμικός δεν πραγματοποίησε τις κλασικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών μάλιστα «όργωσε» τη χώρα με το θίασό του ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός του Κολομόισκι μετέδιδε διάφορες σατιρικές εκπομπές του Ζελένσκι. Ο υποψήφιος πρόεδρος παραχώρησε ελάχιστες συνεντεύξεις, μιλούσε μόνον με φίλα διακείμενα μέσα ενώ επικοινωνούσε με τους οπαδούς του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με ιδιαίτερα δημιουργικά σποτάκια στη γλώσσα των νέων κατάφερε να τους κινητοποιήσει και να τους προσελκύσει στις κάλπες. Λίγο πριν το σημερινό δεύτερο γύρο άρχισε να γίνεται όλο και πιο επιθετικός έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, δίνοντας την εντύπωση ενός κυνηγού που κυνηγάει μετά μανίας το λαβωμένο θήραμά του. Απέφευγε δε κάθε ευκαιρία να εξειδικεύσει το πολιτικό του όραμα, στέλνοντας στα πολιτικά τοκ σόου τους συμβούλους του.

«Υπάρχει ένα κενό στην πολιτική», είχε δηλώσει στο προοίμιο του πρώτου γύρου σε ξένους δημοσιογράφους. «Ο λαός δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν από τους σημερινούς πολιτικούς. Θέλω να κάνω κάτι, να αλλάξω κάτι. Θέλω να φέρω ειλικρινείς επαγγελματίες στην πολιτική».