22 Απρίλιος 2019, 11:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 11:22

Σήμερα στον ανακριτή Λυκουρέζος και Παναγόπουλος

  • Σήμερα στον ανακριτή Λυκουρέζος και Παναγόπουλος
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με γραπτό υπόμνημα αναμένεται να απολογηθεί σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στη «μαφία των φυλακών», ενώ σήμερα κρίνεται και η τύχη του Θεόδωρου Παναγόπουλου που επίσης αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα.

Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσουν εάν οι δύο ποινικολόγοι θα προφυλακιστούν.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Κατερίνας Παπακώστα η οποία με δηλώσεις της τον εμφάνισε ως ένοχο, πριν ακόμα απολογηθεί, παραβιάζοντας πρόσφατο νόμο που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να προκαταλαμβάνουν τις δικαστικές κρίσεις αγνοώντας το τεκμήριο αθωότητας.

Να σημειωθεί ότι για εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τους δύο ποινικολόγους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων, έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις, μιας δεν μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής αφού έχουν μόνιμη κατοικία και καθημερινά ασκούν τη δικηγορία.

«Κόμβος» η υπόθεση της Energa
Ήδη για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» έχουν προφυλακιστεί ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ στην υπόθεση της Energa Γιώργος Αντωνόπουλος και η 45χρονη δικηγόρος που θεωρείται ότι είχε στενή σχέση με τον Αλβανό αρχιμαφιόζο. Κομβικό ρόλο στην ποινική εμπλοκή των τριών ανδρών δικηγόρων φαίνεται να έχει η υπόθεση της εταιρείας του Αριστείδη Φλώρου, που ξεκίνησε να ερευνάται το 2011 και για την οποία ο επιχειρηματίας έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, τον Φεβρουάριο του 2017.

Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, έπαιξε η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017· ο ποινικολόγος ήταν συνήγορος και στενός φίλος του επιχειρηματία.

Ο Αριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως και σε κάθειρξη 13 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, το 2014 έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Το συμβόλαιο θανάτου φέρεται να το ζήτησε ο επιχειρηματίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί λειτούργησαν Αλβανοί βαρυποινίτες, μέλη της «μαφίας των φυλακών».

Η υπόθεση αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίζει ο ειδικός εφέτης ανακριτής, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος φέρονται να προσπαθούσαν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κρατούμενο επιχειρηματία υποσχόμενοι ότι θα πείσουν τους Αλβανούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε βάρος του, αλλά και ότι θα πείσουν τον Γιώργο Αντωνόπουλο να αποσυρθεί από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την απόπειρα εναντίον του.