22 Απρίλιος 2019, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2019, 11:24

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πιερίας

  • Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πιερίας
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, διοργάνωσε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ημερίδα με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Η εκδήλωση είχε θέμα «Το χρονολόγιο της ποντιακής γενοκτονίας 1919-2019 – Πόντος, η επιστροφή μιας πανάρχαιας ταυτότητας».

Την εκδήλωση άνοιξαν τα τμήματα χορωδίας και λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, παρουσιάζοντας παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες του Πόντου.

Κατά την έναρξη η γραμματέας του σωματείου Περιστέρα Πεΐδου και ο πρόεδρος Κώστας Παπουτσίδης παρουσίασαν τους ομιλητές. «Η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική, και θα συμβάλει στη νέα στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο ποντιακός οργανωμένος χώρος γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας. Πιστεύουμε ακράδαντα στη ζωή και στις πανανθρώπινες αξίες, δεν θέλουμε να υπάρξουν ποτέ άλλες γενοκτονίες, γι' αυτό και έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους 353.000 προγόνους μας, που ακόμα ζητούν δικαίωση, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και ολόκληρου του ελληνισμού της Ανατολής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος.

Πρώτος το λόγο πήρε ο ακτιβιστής Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Είναι τιμή μου να είμαι εδώ μαζί σας σήμερα, και ειδικά μαζί με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, του οποίου η θέση στην αναγνώριση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, από το ελληνικό κράτος είναι πρωταγωνιστική. [...] Το αποικιοκρατικό φασιστικό τουρκικό κράτος ξεκίνησε τη Γενοκτονία από την περίοδο του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, και το κεμαλικό κράτος πραγματοποίησε το τρίτο και τελευταίο στάδιο. Οι 353.000 άνθρωποί μας δολοφονήθηκαν στη Γενοκτονία. Στη διαδικασία της σωτηρίας τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους. Φυσικά, υπήρχαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να φύγουνε και αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από την τυραννία του γενοκτονικού τουρκικού κράτους» τόνισε στο λόγο του.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ανέλυσε την κρίση του τουρκισμού σήμερα, τα πεδία σύγκρουσης του τουρκισμού με την ποντιακότητα στον Πόντο, τα πεδία αναζωογόνησης και αναγέννησης της πανάρχαιας ποντιακής ταυτότητας. Στο τέλος απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους δύο ομιλητές.

Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ17
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2019