21 Απρίλιος 2019, 23:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2019, 09:45

Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ Στέβο Πενταρόφσκι

  • Μικρό προβάδισμα για τον «εκλεκτό» του Ζάεφ Στέβο Πενταρόφσκι
    Ο Στέβο Πενταρόφσκι (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές Στέβο Πενταρόφσκι προηγείται με μικρή διαφορά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, ο Στέβο Πενταρόφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,6%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 41,4%.

Ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 11,8%. Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος για αυτές, αλλά και επειδή περίπου το 25% των ψηφοφόρων της χώρας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.