21 Απρίλιος 2019, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2019, 21:38

Εμμονή ισχυρών ανέμων το φθινόπωρο και τον χειμώνα (χάρτης)

  • Η κακοκαιρία «Ετεοκλής» χτυπά σήμερα τη χώρα 6
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ένα από τα χαρακτηριστικά του φθινοπώρου και του χειμώνα (Οκτώβριος 2018-Μάρτιος 2019) ήταν ο μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρούς ανέμους, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Στο διάγραμμα που ακολουθεί, δίνεται ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h σε επιλεγμένους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr (σε κάθε διάγραμμα χρωματίζεται με κίτρινο ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών στο διάστημα 2011-2018).

Σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο, ο αριθμός των ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 km/h στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας οκταετίας. Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβάσια ο αριθμός ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας.

Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή στον πολύ ανεμώδη σταθμό μας στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου στις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και χειμώνα οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 60 km/h.


Κάντε κλικ στο χάρτη για να τον δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Το φετινό χειμώνα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ημερών με ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε με ανέμους βορείων διευθύνσεων, γεγονός που συνετέλεσε στη αίσθηση ψύχους που είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας.

  • Πηγή: meteo.gr / σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη / ανάλυση δεδομένων: Χ. Πετρόπουλος-Β. Βαφειάδης.