20 Απρίλιος 2019, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2019, 17:33

Υπόθεση Ασάνζ: Δικαστής στον Ισημερινό διέταξε τη σύλληψη του πρώην ΥΠΕΞ της χώρας

  • Υπόθεση Ασάνζ: Δικαστής στον Ισημερινό διέταξε τη σύλληψη του πρώην ΥΠΕΞ της χώρας

Δικαστής του Ισημερινού διέταξε να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα Ρικάρδο Πατίνιο, τον οποίο η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο κατηγορεί για υποκίνηση βίας και ότι έχει σχέσεις με τον ιστότοπο WikiLeaks. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας. Όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές του Ισημερινού, ο Πατίνιο εγκατέλειψε τη χώρα οδικώς την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση του Κορέα είχε δώσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά ο Μορένο τον κατηγόρησε ότι παραβίασε επανειλημμένα τους όρους, διατάραξε τις σχέσεις της χώρας του με άλλα κράτη και ότι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή.

Ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Αυστραλός διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, για τις οποίες δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο από τον σημερινό πρόεδρο του Ισημερινού. Ο WikiLeaks θεωρεί πως ο Μορένο, οικονομολόγος που το 2018 είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε «μαχητική αντίσταση» εναντίον του Μορένο, απλώς προσπάθησε να εκτρέψει την προσοχή από τις καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.

Οι εισαγγελικές Αρχές κίνησαν «ποινική διαδικασία σε βάρος του Πατίνιο, διότι φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της υποκίνησης» βίας. Ο πρώην ΥΠΕΞ είχε προτρέψει σε ομιλία του πολίτες «να καταλάβουν δημόσιους θεσμούς και να κλείσουν δρόμους». Δικαστής «δέχθηκε το αίτημα του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, διέταξε την προφυλάκισή του και ζήτησε να εκδοθεί ‘κόκκινη ειδοποίηση’ της Ιντερπόλ» [σ.σ. διεθνές ένταλμα σύλληψης ενόψει έκδοσης].

Ο Πατίνιο, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαψεύσει τις κατηγορίες, δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια. Ο πρώην επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού φέρεται επίσης να είχε σχέσεις με τον φερόμενο ως χάκερ Όλα Μπίνι, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι Πατίνιο και Μπίνι είχαν επισκεφθεί τον Ασάνζ ενόσω διέμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ότι ενέχονται σε σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησης.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.