20 Απρίλιος 2019, 15:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2019, 14:55

ΓΕΣ Γερμανίας: Η Ρωσία αποτελεί «απειλή» για την ειρήνη στην Ευρώπη

  • ΓΕΣ Γερμανίας: Η Ρωσία αποτελεί «απειλή» για την ειρήνη στην Ευρώπη
    (Φωτ.: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool)

«Μείζονα απειλή» για την ειρήνη στην Ευρώπη θεωρεί τη Ρωσία ο στρατηγός Έμπερχαρτ Τσορν, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις του στα έντυπα του Redaktionsnetzwerk Deutschland.

«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο στρατηγός Τσορν.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός αξιωματικός αναφέρει την κατάληψη και την προσάρτηση της Κριμαίας, την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στη Βρετανία, καθώς και την αναστολή της ισχύος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Όπως διατείνεται ο στρατηγός Τσορν, όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν μια εικόνα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο και κρίνει ότι χρειάζεται να γίνει νέα προσπάθεια για τον πυρηνικό αφοπλισμό, αναφερόμενος στην INF. «Εάν αυτή η συμφωνία καταργείτο τελείως, θα ανησυχούσα για το πού θα πάνε τα πράγματα όσον αφορά τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς», επιμένει και προσθέτει πως είναι αναγκαίο ένα νέο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών. Καταλήγει δε ότι σε αυτόν τον νέο μηχανισμό απαιτείται συμμετοχή όλων των σημαντικών παικτών, δηλαδή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.