20 Απρίλιος 2019, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2019, 16:22

Διεθνές ινστιτούτο ελαιολάδου στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία Ελλήνων καθηγητών του Yale

  • Διεθνές ινστιτούτο ελαιολάδου στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία Ελλήνων καθηγητών του Yale
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Alaa Badarneh)

Στην ίδρυση διεθνούς ινστιτούτου ελαιολάδου στις ΗΠΑ προχωρούν με πρωτοβουλία τους Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου Yale. Προσπάθεια που φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή κόμβο συντονισμού ερευνών και ακαδημαϊκών μελετών, καθώς και φορέα ευρύτερης διάχυσης των ευρημάτων τους, αναφορικά με τα ευεργετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου. Αυτό γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ, με έδρα το Ρέθυμνο, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος του ινστιτούτου θα είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με τη σχετική δημοσιοποίηση από πλευράς του ΣΕΔΗΚ, πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία των ελληνικής καταγωγής, καθηγητών Βασίλη Βασιλείου (δ/ντης Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας) και Τάσου Κυριακίδη (ερευνητής Σχολής Δημοσίας Υγείας).

Το νέο διεθνές ινστιτούτο ελαιολάδου, που θα συσταθεί στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο, θα φέρει την επωνυμία «Yale Olive Institute».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ, η αποστολή του ινστιτούτου θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διευκόλυνση και συντονισμό επιστημονικών ερευνών και μελετών για τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο, τόσο σε αμερικανικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  • Ανεξάρτητες έρευνες του ινστιτούτου με σκοπό τον έλεγχο και πιστοποίηση ευρημάτων έτερων ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
  • Διαμόρφωση, ανάδειξη και διάχυση οδηγιών (guidelines) που θα αφορούν σε βέλτιστες πρακτικές σύγχρονων και βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας και επεξεργασίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου (και παραπροϊόντων τους).
  • Διάχυση στο καταναλωτικό κοινό πληροφόρησης και αποτελεσμάτων ερευνών που αφορούν στα ευεργετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη συστηματική κατανάλωση ελαιόλαδου.
  • Δημιουργία φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και συνεργειών, αναφορικά με θέματα καλλιέργειας, παραγωγής, τυποποίησης και κατανάλωσης ελαιόκαρπου και ελαιολάδου.

Υπογραμμίζεται ότι η ενημέρωση για τη δρομολόγηση της ίδρυσης του ινστιτούτου αυτού πραγματοποιήθηκε με επιτόπια επίσκεψη και ξενάγηση στελεχών του ΣΕΔΗΚ στις εγκαταστάσεις της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Yale από τον δρ Βασίλη Βασιλείου, κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κ. Κούτρα. To «Yale Olive Institute»’ προγραμματίζεται να εδρεύει, ως ερευνητικός και εκπαιδευτικός φορέας, εντός της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Yale και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον μοναδικό, εν ΗΠΑ εδρεύοντα, επιστημονικό πανεπιστημιακό φορέα με τη συγκεκριμένη ευρεία σκόπευση, που άπτεται του συνόλου των παραμέτρων έρευνας και πληροφόρησης για την καλλιέργεια και κατανάλωση ελαιόλαδου.