19 Απρίλιος 2019, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 16:38

Λυκουρέζος και Παναγόπουλος πήραν προθεσμία για τη «μαφία των φυλακών»

  • Λυκουρέζος και Παναγόπουλος πήραν προθεσμία για τη «μαφία των φυλακών»
    Αλέξανδρος Λυκουρέζος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα πήραν οι ποινικολόγοι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, οι οποίοι σήμερα παρουσιάστηκαν στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Στο γραφείο του Ευτύχη Νικόπουλου οι δύο συλληφθέντες έφτασαν συνοδεία ανδρών της αντιτρομοκρατικής, ενώ στον προθάλαμο τους περίμεναν συγγενικά πρόσωπα και συνεργάτες.

Οι δύο ποινικολόγοι κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απόπειρα εκβίασης του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

Μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα και οι δύο θα παραμείνουν κρατούμενοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου Θρασύβουλος Κονταξής δήλωσε ότι ο εντολέας του είναι σοκαρισμένος, και ισχυρίστηκε ότι το ένταλμα παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας μιας «δεν είναι αιτιολογημένο, δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα και δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα». Ακόμα πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία και ότι το ένταλμα σύλληψης εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής, κάτι που δεν ισχύει για τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο που κάθε μέρα βρίσκεται στα δικαστήρια.

«Κόμβος» η υπόθεση της Energa
Ήδη για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» έχουν προφυλακιστεί ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ στην υπόθεση της Energa Γιώργος Αντωνόπουλος και η 45χρονη δικηγόρος που θεωρείται ότι είχε στενή σχέση με τον Αλβανό αρχιμαφιόζο. Κομβικό ρόλο στην ποινική εμπλοκή των τριών ανδρών δικηγόρων φαίνεται να έχει η υπόθεση της εταιρείας του Αριστείδη Φλώρου, που ξεκίνησε να ερευνάται το 2011 και για την οποία ο επιχειρηματίας έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, τον Φεβρουάριο του 2017.

Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, έπαιξε η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017· ο ποινικολόγος ήταν συνήγορος και στενός φίλος του επιχειρηματία.

Ο Αριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως και σε κάθειρξη 13 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, το 2014 έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Το συμβόλαιο θανάτου φέρεται να το ζήτησε ο επιχειρηματίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί λειτούργησαν Αλβανοί βαρυποινίτες, μέλη της «μαφίας των φυλακών».

Η υπόθεση αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίζει ο ειδικός εφέτης ανακριτής, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος φέρονται να προσπαθούσαν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κρατούμενο επιχειρηματία υποσχόμενοι ότι θα πείσουν τους Αλβανούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε βάρος του, αλλά και ότι θα πείσουν τον Γιώργο Αντωνόπουλο να αποσυρθεί από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την απόπειρα εναντίον του.