19 Απρίλιος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 23:05

Ο ερευνητής του CERN Πάρης Σφήκας μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών

  • Ο ερευνητής του CERN Πάρης Σφήκας μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών
    Ο Παρασκευάς Σφήκας, καθηγητής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του ΙΕΣΕ (φωτ.: cern.ch / Rao, Achintya)

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Παρασκευάς (Πάρης) Σφήκας εξελέγη νέο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, μιας από τις παλαιότερες και πιο διακεκριμένες Ακαδημίες στον κόσμο.

Ο Π. Σφήκας είναι σωματιδιακός φυσικός, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ), με μακρά εμπειρία στην έρευνα του μεγάλου επιταχυντή σωματιδίων (LHC) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και συγκεκριμένα στο πείραμα CMS (άρχισε τη συνεργασία του με το πείραμα το 1994). Από την έναρξη λειτουργίας του LHC, πραγματοποιεί έρευνες για την πιθανή ύπαρξη μιας νέας φυσικής, με έμφαση στην υπερσυμμετρία.

Πήρε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, όπου και υπήρξε καθηγητής για αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα εργάστηκε στον επιταχυντή Tevatron του Fermilab. Έχει θητεύσει σε πολλαπλές διεθνείς επιτροπές αξιολόγησης, διεθνείς συμβουλευτικές επιτροπές ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, και σε επιτροπές διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων. Ενδεικτικά αναφέρονται το HEPAP των Department of Energy/National Science Foundation (ΗΠΑ), Marie-Curie Advisory Group (ΕΕ), και η προεδρία του Τομέα Υψηλών Ενεργειών και Σωματιδιακής Φυσικής της ΕυρωπαΪκής Κοινότητας Φυσικών (EPS).

Στο ΜΙΤ είχε λάβει το βραβείο «Buechner Teaching Prize» απο το Physics Department. Στο ΕΚΠΑ έχει λάβει το βραβείο «Παπανικολάου» («αναγνώριση των εξαιρετικών επιστημονικών επιτευγμάτων των καθηγητών του ΕΚΠΑ») το 2016.