19 Απρίλιος 2019, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 19:26

Η Κίνα σχεδιάζει αποστολή ταυτόχρονα σε αστεροειδή και κομήτη το 2022

  • Η Κίνα σχεδιάζει αποστολή ταυτόχρονα σε αστεροειδή και κομήτη το 2022
    (Εικ.: NASA / JPL-Caltech)

Το 2022 η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει μια φιλόδοξη ρομποτική διαστημική αποστολή με στόχο να εξερευνήσει τόσο έναν αστεροειδή όσο και έναν κομήτη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει από το ίδιο σκάφος. Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το διαστημικό σκάφος θα επισκεφθεί αρχικά τον μικρό αστεροειδή «2016 ΗΟ3» (γνωστό και ως Kamo'oalewa), από όπου θα συλλέξει δείγματα.

Το σκάφος θα επιστρέψει κοντά στη Γη και θα απελευθερώσει μια κάψουλα με τα δείγματα, ώστε να μπορέσουν να τα παραλάβουν και να μελετήσουν οι Κινέζοι επιστήμονες.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, που παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχου της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της χώρας, το σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του, και με τη βοήθεια της βαρυτικής ώθησης της Γης και του Άρη θα κατευθυνθεί στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 133Ρ/Elst-Pizarro, τον οποίο θα μελετήσει από κοντά.

Ο 133Ρ είναι ένα παράξενο σώμα – όχι ο τυπικός κομήτης, αλλά ένα «υβρίδιο» μεταξύ αστεροειδούς και κομήτη, γι' αυτό έχει και δεύτερη ονομασία αστεροειδούς (7958 Elst-Pizarro). Μερικοί αστρονόμοι τον θεωρούν «ενεργό» αστεροειδή με χαρακτηριστικά κομήτη, εμφανίζοντας ομοιότητες με τον αστεροειδή Μπενού, τον οποίο μελετά από πέρυσι το σκάφος Osiris-Rex της NASA, με στόχο να φέρει πίσω στη Γη δείγματα από αυτόν το 2023. Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να έχει κάνει έως το τέλος του 2020 και η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, το σκάφος της οποίας Hayabusa2 βρίσκεται στον αστεροειδή Ριούγκου.

Η κινεζική αποστολή –εφόσον υλοποιηθεί– αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια δεκαετία. Προς το παρόν, η Κίνα σχεδιάζει έως φέτος τον Δεκέμβριο να στείλει στη Σελήνη την επόμενη αποστολή Chang'e-5 για συλλογή και επιστροφή δειγμάτων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.