19 Απρίλιος 2019, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 17:39

Θεσσαλονίκη: Τσίμπησαν συμμορία που έκλεβε πεζούς στο ιστορικό κέντρο

  • Θεσσαλονίκη: Τσίμπησαν συμμορία που έκλεβε πεζούς στο ιστορικό κέντρο
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πολυμελή συμμορία που έκλεβε τσάντες, κινητά και χρήματα από ανυποψίαστους πεζούς στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε η Αστυνομία. Συνελήφθησαν 17 αλλοδαποί από τη Συρία, τη Λιβύη και την Αλγερία, όλοι τους σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις. Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν ακόμα οκτώ πρόσωπα που καταζητούνται.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας 18χρονος, υπήκοος Συρίας, στον οποίο αποδίδεται ότι συντόνιζε τη δράση της συμμορίας και διατηρούσε διαμέρισμα, όπου κατέληγαν τα κλοπιμαία.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης και κυρίως στο κέντρο της πόλης. Από την έρευνα του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι οι δράστες, από τις αρχές του έτους, ενεργώντας είτε μεμονωμένα, είτε με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπραξαν 47 κλοπές και δύο ληστείες, με τα θύματά τους στην πλειονότητα να είναι νεαρές γυναίκες.

Τα περισσότερα "χτυπήματα" που φέρεται να διέπραξε η συμμορία, εντοπίζονται στην περιοχή της Ροτόντας και στην Καμάρα, ενώ τα μέλη της διαπιστώθηκε, ότι έδρασαν και στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Εγνατία Οδό, Τσιμισκή κ.ά. «Επέλεγαν πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως πλατείες, κεντρικούς δρόμους, στάσεις αστικών λεωφορείων, ενώ δρούσαν ακόμη και μέσα σε λεωφορεία» ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης υποστράτηγος Νίκος Ζησιμόπουλος, παρουσιάζοντας την υπόθεση.

Μία από τις μεθόδους δράσης των εμπλεκόμενων ήταν ο τεχνητός συνωστισμός μέσα σε λεωφορεία στοχεύοντας σε τσάντες ώμου.

Όπως είπε ο διευθυντής Ασφαλείας, η εγκληματική ομάδα λάμβανε μάλιστα και «μέτρα αντιπαρακολούθησης» ώστε να μην εντοπίζονται τα μέλη της από την Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού έκλεβαν, «πήγαιναν σε μικρούς δρόμους, όπου άλλαζαν ρούχα…». Η συνολική αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 30.000 ευρώ. Κάποια από τα αντικείμενα που άρπαξαν, όπως γυναικείες τσάντες, γυαλιά ηλίου, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, ταξιδιωτικά έγγραφα και αστυνομικές ταυτότητες, βρέθηκαν σε χώρους όπου διέμεναν. Στους ίδιους χώρους βρέθηκε και κατασχέθηκε το ποσό των 4.750 ευρώ, που εκτιμάται ότι είναι προϊόν της εγκληματικής τους δράσης.