20 Απρίλιος 2019, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2019, 11:58

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019: Το αναλυτικό πρόγραμμα των πενθήμερων εκδηλώσεων στα Σούρμενα

  • Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019: Το αναλυτικό πρόγραμμα των πενθήμερων εκδηλώσεων στα Σούρμενα
    Από τις περσινές εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Πριν από 97 χρόνια, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το ταφικό έθιμο. Το έθιμο που διασώζεται από την Αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη. Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει αμέσως μετά το Πάσχα το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2019 – Τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 5 Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το ταφικό έθιμο.

Την εβδομάδα της Διακαινησίμου, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 97 χρόνια. Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών.


(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Την Τετάρτη 1 Μαΐου (ώρα 20:00), στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων θα παρουσιαστεί η ποντιακή θεατρική παράσταση Φώταγας από τη θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη.

Την Πέμπτη 2 Μαΐου (ώρα 20:00), στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα: «Ο ποντιακός ανθρωπισμός». Θα ακολουθήσει κέρασμα.

Την Παρασκευή 3 Μαΐου (ώρα 19:45), στην κεντρική πλατεία Σουρμένων θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν: Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», Λύκειον των Ελληνίδων Τριπόλεως, Λύκειον των Ελληνίδων Μεγάρων, Σχολή Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης, Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας και Λαογραφικός-Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας.

Το Σάββατο 4 Μαΐου (ώρα 18:45), στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρως Σουρμένων θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου της Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη. Στις 20:00, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμένους-Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» και τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Κλείτου Κοζάνης. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Λάζος Τερζάς.

Την Κυριακή του Θωμά θα τελεστεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστούν ποντιακοί χοροί από την Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας, την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.

Κοινωνικό έργο
Στο πλαίσιο των πενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανώνουν προσφορά αλληλεγγύης συλλέγοντας τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο.