19 Απρίλιος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 14:39

Γραφειοκρατική τρέλα: 75χρονος συνταξιούχος βρέθηκε με χρέος 3 δισ. στην εφορία!

  • Γραφειοκρατική τρέλα: 75χρονος συνταξιούχος βρέθηκε με χρέος 3 δισ. στην εφορία!
    Το έγγραφο που επιβεβαιώνει το απίστευτο «χρέος» του 75χρονου συνταξιούχου

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχει μπλεχτεί η οικογένεια του Γιάννη Βέργη, που προσπαθεί να αποδείξει ότι ο 75χρονος συνταξιούχος δεν χρωστά στην εφορία το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ! Όλα ξεκίνησαν όταν τα παιδιά του Γιάννη Βέργη προσπάθησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα από τη ΔΟΥ Ηρακλείου για τον πατέρα τους που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι κατάκοιτος.

Αν και γνώριζαν ότι ο 75χρονος έχει ένα χρέος 8.000 ευρώ που δεν έχει μπει σε ρύθμιση, ποτέ δεν φαντάζονταν τον ακριβή λόγο για τον οποίο έχει μπλοκαριστεί ο ΑΦΜ.

Ψάχνοντας τα αρχεία οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι το χρέος του συνταξιούχου φτάνει ακριβώς τα 2.934.702.861,33 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της ΔΟΥ αναγνώρισαν ότι πρόκειται περί λογιστικού λάθους μιας και είναι αδύνατο ένα φυσικό πρόσωπο να χρωστά αυτά τα λεφτά, εντούτοις δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση. Για πέντε μήνες τα μέλη της οικογένειας προσπαθούν να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ενήμερες όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Έτσι, ο γιος του συνταξιούχου από την Κρήτη έφτασε μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Αθήνα από την οποία ζήτησε να αναγνωριστεί ότι πρόκειται για λάθος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ekriti.gr, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση η οικογένεια ειδοποιήθηκε προφορικά ότι το θέμα έχει διευθετηθεί και ότι μπορεί να γίνει έκδοση της φορολογικής ενημερότητας μόλις ρυθμιστεί το (υπαρκτό) χρέος των 8.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πώς δημιουργήθηκε το αστρονομικό… φέσι, η εξήγηση βρίσκεται στο σύστημα: για τους παλιούς φορολογούμενους όταν έγινε εισαγωγή στα κενά κελιά της ηλεκτρονικής φόρμας οφειλών το σύστημα έβαζε μόνο του το εννιά αντί για το μηδέν. Με την εφαρμογή του Taxis και την αλλαγή από δραχμές σε ευρώ πιθανώς από αβλεψία κάποιου εφοριακού τα εννιάρια θεωρήθηκαν πραγματική οφειλή. Επιπλέον, μιας και η λανθασμένη ημερομηνία που αναγράφεται είναι η 1η Ιανουαρίου 1900 το ποσό άρχισε να παίρνει τόκους και προσαυξήσεις όλο τον 20ό αιώνα μέχρι και σήμερα!