19 Απρίλιος 2019, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2019, 16:45

Αποζημιώσεις σε κατόχους πιστωτικής Mastercard για μυστικές προμήθειες

  • Αποζημιώσεις σε κατόχους πιστωτικής Mastercard για μυστικές προμήθειες
    (Φωτ.: pixabay.com)

Λεφτά από τον… ουρανό ενδέχεται να λάβουν σχεδόν όλοι οι ενήλικοι στη Βρετανία που είναι κάτοχοι πιστωτικής κάρτας Mastercard, είτε την έχουν χρησιμοποιήσει είτε όχι. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με την αγωγή που έχουν ασκήσει σωματεία καταναλωτών, η εταιρεία έχει επιβάλει μυστικές προμήθειες που είναι ενσωματωμένες στις τιμές.

Το ποσό της απαιτούμενης αποζημίωσης φθάνει τα 14 δισ. στερλίνες και ενδέχεται, σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, κάθε κάτοχος της κάρτας να αποζημιωθεί με ένα ποσό έως και 300 στερλίνες.

Με βάση το κατηγορητήριο, στην αγωγή που έχει καταθέσει ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Ουόλτερ Μέρικς, την αύξηση αυτή που έχει μυστικά επιβάλει η Mastercard την πλήρωσαν όλοι οι Βρετανοί και όχι μόνον οι κάτοχοι της κάρτας. Υπολογίζεται πως 46 εκατ. καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πληρώσει υψηλότερες τιμές στα καταστήματα σε μία περίοδο 16 ετών. Σε πρώτο βαθμό η αγωγή του Μέρικς είχε απορριφθεί, όμως ασκήθηκε έφεση και τώρα θα εξεταστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο.

Βέβαια η Mastercard ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, και πως θα διεκδικήσει τη δικαίωσή της έως το Ανώτατο Δικαστήριο εάν χρειαστεί. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η απόφαση αυτή δεν είναι τελεσίδικη, και το αίτημα για τη συνέχιση της δίκης δεν έχει επικυρωθεί. Κατά το μάλλον ή ήττον, το δικαστήριο έκρινε απλώς πως θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποια ζητήματα. Η Mastercard εξακολουθεί να μην συμφωνεί ουσιωδώς με τη νομική βάση της αγωγής, και υποστηρίζει πως οι Βρετανοί καταναλωτές χαίρουν ενός πραγματικά υψηλού βαθμού ασφάλειας, πρακτικότητας, και προστασίας από τις υπηρεσίες αποπληρωμής της κάρτας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.