18 Απρίλιος 2019, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 18:01

Παναγία των Παρισίων: Μια κάμερα ίσως δείχνει στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς

  • Παναγία των Παρισίων: Μια κάμερα ίσως δείχνει στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς

Μια γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει σκαλωσιές και διεξήγε εργασίες στην Παναγία των Παρισίων ανακοίνωσε πως μια κάμερα που είχε εγκατασταθεί μόλις μερικές ώρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για τα αίτια της πυρκαγιάς. Η εταιρεία Europe Echafaudage ήταν μία από τις πέντε εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους της Νοτρ-Νταμ, το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μαρκ Εσκεναζί, εικόνες από την κάμερα, που είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και πλέον βρίσκεται στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά, αρχίζοντας από τις 14:00 της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών και των άλλων προσώπων που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, προσθέτοντας πως εργασίες διεξάγονται σε «τρία πολύ εύθραυστα σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο κτίριο.

Επίσης, Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβεσαν την πυρκαγιά, λέγοντάς τους ότι υπήρξαν «το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τελετή μπροστά στο Δημαρχείο του Παρισιού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την Παναγία των Παρισίων, για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν στη σωτηρία» του ναού. Επίσης, έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει αγρυπνία απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ-Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύκτα.

Ορίστηκε πρεσβευτής για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης
Εξάλλου, από διπλωματική πηγή έγινε γνωστό πως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα διορίσει έναν πρεσβευτή αρμόδιο για τη διεθνή πτυχή της ανοικοδόμησης της Νοτρ-Νταμ. Η θέση αυτή θα ανατεθεί στον 72χρονο Στανισλάς ντε Λαμπουλέ, πρώην διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών (2002-2006) και πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στη Ρωσία (2006-2008) και στη συνέχεια στο Βατικανό (2008-2011).

«Θα συνοδεύει τους μεγάλους ξένους δωρητές στο διάβημά τους», θα εξασφαλίσει έναν σύνδεσμο ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τους διεθνούς οργανισμούς όπως η UNESCO και «θα κινητοποιήσει ευρωπαϊκές εμπειρογνωμοσύνες που μπορεί να χρειαστούν», πρόσθεσε η πηγή.