18 Απρίλιος 2019, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 20:11

Αποκλειστικό: Ο Δημήτρης Καιρίδης στο pontos-news.gr για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη διεθνή αναγνώρισή της

  • Αποκλειστικό: Ο Δημήτρης Καιρίδης στο pontos-news.gr για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη διεθνή αναγνώρισή της
    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης (φωτ. αρχείου: ert.gr)

Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πρόσωπα των ημερών, δυστυχώς όμως όχι με την αφορμή που θα ήθελε, εκείνη της υποψηφιότητάς του με τη Νέα Δημοκρατία για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Δημήτρης Καιρίδης συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή παλαιότερη δήλωσή του σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο: Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)», όπου σε βίντεο φαίνεται να ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες είναι παιδιά των Οθωμανών, ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» είναι ένας μύθος εθνικιστικός και ότι μύθος είναι και η Γενοκτονία των Ποντίων. Ο καθηγητής επιμένει πως έχει στοχοποιηθεί ώστε να πληγεί η Νέα Δημοκρατία και υπογράμμισε πως το μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα ήταν προϊόν μονταζιέρας.

Με αποκλειστική δήλωσή του στο pontos-news.gr, ο Δημήτρης Καιρίδης εξηγεί γιατί η Γενοκτονία των Ποντίων επανήλθε στην επικαιρότητα για τους λάθους λόγους.

Το ζητούμενο, είπε, «δεν είναι η μεταξύ μας αντιπαράθεση αλλά η προώθηση αυτού του ζητήματος, που, πέραν της ιστορικής δικαίωσης των νεκρών μας, άπτεται και των ελληνικών εθνικών συμφερόντων στο εξωτερικό». Όπως σημειώνει, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων «απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και άρα συνεννόηση όλων των σωφρόνων πολιτικών δυνάμεων και όχι μικροκομματισός».

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωσή του στο pontos-news.gr:

Η γενοκτονία των Ποντίων έχει επανέλθει στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους και με το λάθος τρόπο, εμπλέκοντας τρία διαφορετικά επίπεδα. Αυτό της ιστορικής έρευνας, που πρέπει να είναι αδέσμευτη, αυτό της πολιτικής και νομικής αναγνώρισης του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, που αποτελεί νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1994, τον οποίο σεβόμαστε και δεν αμφισβητούμε, και τέλος αυτό της εκμετάλλευσης της εθνικής ευαισθησίας των Ελλήνων για την εξυπηρέτηση διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων, την οποία δικαιούμαστε να επισημαίνουμε και να κριτικάρουμε, γιατί η γενοκτονία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αδικοχαμένους ανθρώπους μας και γι’ αυτό είναι ιερή υπόθεση.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι η μεταξύ μας αντιπαράθεση αλλά η προώθηση του ζητήματος αυτού. Η συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εσωστρεφής, αλλά να έχει στόχο την αναγνώριση της απόφασης της Ελληνικής Δημοκρατίας και από άλλα κράτη. Τότε μόνον η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας θα πάψει να αποτελεί μια ακόμα ελληνοτουρκική διαφορά, που δεν είναι, αφού αφορά τη διεθνή κοινότητα, και θα αποκτήσει τον χαρακτήρα που της αρμόζει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που αφορά όλους.

Για να γίνει αυτό απαιτείται εθνικός σχεδιασμός και άρα συνεννόηση όλων των σωφρόνων πολιτικών δυνάμεων και όχι μικροκομματισμός και διαγκωνισμός για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και άλλα μικροπολιτικά συμφέροντα. Διαφορετικά, η συζήτηση για τη Γενοκτονία θα περιχαρακωθεί και θα αυτο-υπονομευθεί, μακριά από τον κεντρικό στόχο της ελληνικής πολιτικής που πρέπει να είναι η υπερψήφιση της απόφασης της ελληνικής Βουλής και από τα Κοινοβούλια όσο περισσότερων τρίτων χωρών και, βέβαια, την Ευρωβουλή.

Ως Έλληνας Πόντιος, αν εκλεγώ στην Ευρωβουλή, θα αγωνιστώ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Ευρώπη, προκειμένου η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας να αποκτήσει διεθνές κύρος που να παράγει αποτέλεσμα.

Δημήτρης Καιρίδης