28 Φεβρουάριος 2014, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2016, 15:56

Μπόρις Μουζενίδης: Ο Πόντιος που φιλοδοξεί να γίνει βασιλιάς των αιθέρων

  • Μπόρις Μουζενίδης: Ο Πόντιος που φιλοδοξεί να γίνει βασιλιάς των αιθέρων

Με πτήση από το πολύπαθο Κίεβο στη Θεσσαλονίκη άρχισε, στις 19 Φεβρουαρίου 2014, την εκτέλεση δρομολογίων η νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία Ellinair του Πόντιου ομογενή Μπόρις Μουζενίδη, του ανθρώπου που μόνο πέρυσι έφερε στη χώρα 500.000 Ρώσους τουρίστες και κατάφερε από ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ στη Γεωργία να φτιάξει έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η Ellinair έχει δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη RJ85 και σκοπεύει να τα αυξήσει σε πέντε, εξυπηρετώντας κατά βάση πελάτες του Ομίλου Mouzenidis Travel. Βασικό σχέδιο του επιχειρηματία είναι να συνδέσει αεροπορικά τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι επισκέπτες που αναμένεται να διακινηθούν το 2015 από τον όμιλο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 500.000. Τα δε αεροσκάφη θα διατίθενται και προς ναύλωση (charter) σε ενδιαφερομένους, εφόσον υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ellinair είναι μέλος του Mouzenidis Group, που περιλαμβάνει έντεκα εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, με επίκεντρο τον τουρισμό.

Στο υπουργείο Τουρισμού πίνουν νερό στο όνομά του και όχι άδικα, αφού ο ταξιδιωτικός οργανισμός που διευθύνει από το 1995 έφερε στην Ελλάδα για διακοπές το περασμένο καλοκαίρι μισό εκατομμύριο Ρώσους – και όχι μόνο. Ο Μπόρις Μουζενίδης είναι αυτός που κατάφερε να κάνει μόδα την Ελλάδα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του ελληνικού τουρισμού για το 2013.

Αξιοποιώντας τις γνωριμίες του σε Ελλάδα και Ρωσία, ο δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να στήσει τη δική του αυτοκρατορία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας μπίζνες με τις μεγάλες αδυναμίες των Ρώσων, ήτοι τις ζεστές γούνες το χειμώνα, και τον καυτό ήλιο με τη δροσερή θάλασσα το καλοκαίρι. Πλέον ο όμιλος Μουζενίδη επεκτείνεται μετά τον τουρισμό στο real estate και τις αερομεταφορές.

Στη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ο όμιλος Μουζενίδη λειτουργεί σήμερα 70 και πλέον γραφεία, ενώ έχει επεκταθεί και σε χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Διαβάστε ακόμα: Μπόρις Μουζενίδης, ο Πόντιος που απογειώνει τον ελληνικό τουρισμό