18 Απρίλιος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 16:30

Με μεγάλο αφιέρωμα στα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων γιόρτασε ο Σύλλογος Μακροχωρίου τα 40 χρόνια του (βίντεο)

  • (Βίντεο: verianet.gr)

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου το Σάββατο 13 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών στη Βέροια. Η βραδιά είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς ο Σύλλογος έκλεινε 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μαθητών που σκοτώθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Βαμβακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η δίψα και η αγάπη των παππούδων μας, μετέπειτα των πατεράδων μας, σήμερα η δικιά μας και αύριο των παιδιών μας, είναι που θα κρατήσουν για ακόμη 3.000 χρόνια άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης». Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των παιδιών που σκοτώθηκαν την Κυριακή 13 Απριλίου 2003 στα Τέμπη.

Στην εντυπωσιακή παράσταση συμμετείχαν 170 χορευτές (μέλη του Συλλόγου καθώς και βιωματικοί χορευτές), και μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αναδείχθηκαν τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου μέσα από επιμέρους θεματικές ενότητες, με επίκεντρο την Πάφρα, το Ακ Νταγ Μαντέν, τη Νικόπολη και το Καρς.

Για την προσφορά τους στην ποντιακή παράδοση τιμήθηκαν οι: Θανάσης Γενετίδης, Νίκος Παλασίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ξενοφών Σοφιανίδης, Νίκος Ταχταλίδης και Δέσποινα Τσουφλίδου.

  • Με πληροφορίες από το verianet.gr.