18 Απρίλιος 2019, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 13:33

Η ΝΔ για το «φιάσκο» με το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Σκληρή κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με μια ανακοίνωση που αναφέρει ονομαστικά την εφημερίδα δημοκρατία, αλλά απαντά και σε όσους την κατηγορούν ότι δεν στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η ΝΔ τονίζει ότι στις 3 Μαρτίου 2015 το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με δική της πρωτοβουλία εξέδωσε ψήφισμα που αναφέρει: «[…] αναγνωρίζουμε ότι η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και την εξολόθρευση όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επεκτάθηκε στους Έλληνες Ποντίους και τους Ασσύριους τους οποίους επίσης τιμάμε και μνημονεύουμε».

Η καταψήφιση από το ΕΛΚ και από τον τον υποψήφιο για την Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ αποτέλεσε πεδίο αντιπολίτευσης και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναρωτιέται «αν συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Βέμπερ-ΕΛΚ».

Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά έχει καλέσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. «Αντιθέτως, η παρέμβαση του κ. Μαριά, που επικαλείται η εφημερίδα, ήταν αποσπασματική και πρόχειρη και έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία και ουσιαστική συνεννόηση με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές. Με τρόπο δηλαδή, κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένο για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων», αναφέρεται.

Την αποσπασματικότητα της κίνησης του Νότη Μαριά «κατήγγειλε» και η Ελένη Θεοχάρους, η οποία τονίζει ότι εδώ και καιρό ευρωβουλευτές διαφόρων παρατάξεων υπέβαλαν κοινή πρόταση στην Ολομέλεια για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία. «Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε», έγραψε στο Facebook η Κύπρια ευρωβουλευτής.

Από τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, ενόψει και της 19ης Μαΐου, το Σάββατο θα συναντηθεί στη Βουλή με εκπροσώπους ποντιακών οργανώσεων.