18 Απρίλιος 2019, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 12:07

Το Facebook απέκτησε «κατά λάθος» 1,5 εκατ. e-mail μέσω των χρηστών του!

  • Το 93% των συναλλαγών μέσω κινητών μπλοκαρίστηκαν ως κακόβουλες το 2019
    (Φωτ.: pixabay.com / TeroVesalainen)

Νέα ερωτηματικά για το κατά πόσο το Facebook είναι σε θέση να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα δημιουργούνται από την υπόθεση διαρροής 1,5 εκατ. διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «κατά λάθος» απέκτησε τα e-mail από τις επαφές των χρηστών, εν αγνοία τους και φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Μέχρι τον Μάρτιο η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ζητούσε απ’ όσους έκαναν νέο λογαριασμό να εισάγουν και τους κωδικούς των e-mail τους προκειμένου να γίνει εξακρίβωση ταυτότητας.

Όταν οι χρήστες έβαζαν τον κωδικό έβλεπαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι ο Facebook εισάγει τις επαφές τους. Αν και δεν ήταν ξεκάθαρο τι έχει συμβεί, χθες ανακοινώθηκε ότι με κάποιο τρόπο οι επαφές συλλέγονταν προκειμένου να βελτιωθεί η στόχευση διαφημίσεων.

«Ανακαλύψαμε ότι σε μερικές περιπτώσεις οι επαφές του e-mail είχαν ανεβεί κατά λάθος στο Facebook όταν [σ.σ. οι χρήστες] δημιούργησαν το λογαριασμό τους», ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook, σύμφωνα με Business Insider. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι επαφές αυτές δεν μοιράστηκαν με κανέναν, ότι θα διαγραφούν και ότι οι χρήστες που έπεσαν «θύματα» υποκλοπής στοιχείων θα ενημερωθούν. Ακόμα σημείωσε ότι μέσω των ρυθμίσεων μπορεί κάποιος να αξιολογεί και να διαχειρίζεται τις επαφές που μοιράζεται με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.