18 Απρίλιος 2019, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 12:09

Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στους φοιτητές εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου

  • Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στους φοιτητές εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου
    (Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου)

Οι Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης πέρασαν το κατώφλι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τη Δευτέρα 15 Απριλίου και παρουσίασαν ειδικό σεμινάριο στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου ΙΙ», του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με θέμα «Το ποντιακό τραγούδι και η ποντιακή λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα».

Οι ομιλητές παρουσίασαν πορίσματα των διδακτορικών τους διατριβών αλλά και σύγχρονες μουσικές τεχνικές βάσει της τρέχουσας πρακτικής.

Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης αναφέρθηκε στον τρόπο εκφοράς του ποντιακού τραγουδιού εστιάζοντας στη φωνητική ανατομία, καθώς και στον ακουστικό τρόπο που η ελληνική γλώσσα και η ποντιακή διάλεκτος γίνονται αντιληπτές υπό το πρίσμα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Από τη μεριά του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης παρουσίασε τα πορίσματα της ερευνάς του, με ζωντανά παραδείγματα, εκτελώντας στη λύρα ρεπερτόριο της ποντιακής μουσικής αλλά και ρεπερτόριο που εν δυνάμει μπορεί να αποδώσει το παρδοσιακό όργανο των Ποντίων, εισάγοντας καινούριες τεχνικές παιξίματος. Η ζωηρή και εκτενής συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας του σεμιναρίου, υιοθέτησε όλα εκείνα τα βασικά στοιχεία της ροής και της αντιπαράθεσης που πλαισιώνουν την ακαδημαϊκή έρευνα και σκέψη. Το ενδιαφέρον εκ μέρους των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλο πάνω σε γενικά και ειδικά θέματα εθνομουσικολογίας που παρουσιάστηκαν από τους αδελφούς Τσαχουρίδη.

  • Φωτογραφίες: Μαρία Αποστολίδου.
  • Με πληροφορίες από το δελτίο Τύπου του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.