18 Απρίλιος 2019, 11:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 11:20

Ελένη Θεοχάρους: Έχουμε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα το περάσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Ελένη Θεοχάρους: Έχουμε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα το περάσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο
    (Φωτ.: Facebook / Ελένη Θεοχάρους)

Με αφορμή την απόρριψη, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της πρότασης για ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους εξέδωσε ανακοίνωση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Δύο εβδομάδες πριν από την κατάθεση του ψηφίσματος του Ν. Μαριά ευρωβουλευτές διαφόρων παρατάξεων είχαν υποβάλει κοινή πρόταση στην Ολομέλεια για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία.

«Διάβασα πολλά κατά των ευρωβουλευτών γιατί δήθεν δεν ψήφισαν πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Πρόκειται για παραπληροφόρηση με σκοπό τα μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη. Η πραγματικότητα είναι ότι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι ευρωβουλευτές καταθέσαμε το κάτωθι κοινό ψήφισμα πριν από τρεις εβδομάδες στις πολιτικές μας ομάδες για να εγκριθεί από αυτές, να αχθεί στη σύνοδο των προέδρων και να ακολουθηθεί η διαδικασία έγκρισής του από την ολομέλεια. Η δική μου πολιτική ομάδα ECR το ενέκρινε και αναμέναμε τις αποφάσεις και των υπολοίπων πολιτικών ομάδων. [...] Αίφνης την περασμένη Δευτέρα ένας ευρωβουλευτής κατέθεσε δικό του ψήφισμα χωρίς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να λάβει υπ' όψιν τη συλλογική προσπάθεια των υπολοίπων Ελλαδιτών και Ελλήνων βουλευτών εκ Κύπρου. Φυσικά, ενώπιον άδειου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ούτε καν το ⅓ των ευρωβουλευτών δεν ήσαν παρόντες, λόγω της ώρας και μέρας που κατέθεσε ο κύριος συνάδελφος το ψήφισμά του). Δεν μπόρεσε να το περάσει. Εμείς έχουμε το δικό μας και θα το περάσουμε» ανέφερε στο Facebook η Ελένη Θεοχάρους.

Πώς έγινε η ψηφοφορία
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα – Ο Άλλος Δρόμος» Νότης Μαριάς ανήκει στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Κατά της πρότασης που κατέθεσε τάχθηκε και ο υποψήφιος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες στην ψηφοφορία ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής από τη ΛΑΕ, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος Ελευθέριος Συναδινός, και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όλοι τους υπερψήφισαν, αλλά τελικά η πρόταση απορρίφθηκε με 199 ψήφους κατά, 79 υπέρ και 18 λευκά.

Το ψήφισμα είχε τη στήριξη μόνο της ομάδας ECR και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE). Καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Βολές και από την Εύα Καϊλή
Οι ευρωβουλευτές, πάντως, όπως φαίνεται και από την ανάρτηση της Ελένης Θεοχάρους, «κατηγορούν» τον Νότη Μαριά ότι έφερε εσπευσμένα την πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία, και ότι επέλεξε μια «δύσκολη» μέρα καθώς τις Δευτέρες πολλοί βουλευτές ταξιδεύουν από τις χώρες τους και συνεπώς δεν είναι πάντα εφικτό να είναι παρόντες στην αρχή των συζητήσεων στην Ολομέλεια.

Με ανακοίνωσή της και η ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ Εύα Καϊλή στρέφεται εναντίον του Νότη Μαριά, τον οποίο κατηγορεί για fake news και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. «Πούλησε πατριωτισµό θυσιάζοντας την εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε για ένα κοινό ψήφισµα όλων των παρατάξεων, κατεβάζοντας εκτός ηµερησίας ένα πρόχειρο δικό του», αναφέρει.