18 Απρίλιος 2019, 00:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2019, 01:27

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα αλληλέγγυα στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

  • Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα αλληλέγγυα στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων
    (Φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

«Η ελληνική Πολιτεία, ο ελληνικός λαός, θα είναι αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του γαλλικού λαού και της Γαλλικής Δημοκρατίας να ξανακτίσει την Παναγία των Παρισίων στο παλιό της μεγαλείο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισκέφτηκε την Παναγία των Παρισίων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Συμμερίζομαι τη θλίψη όλων των ανθρώπων μπροστά στη μεγάλη αυτή καταστροφή. Μεγάλοι ναοί όπως η Παναγία των Παρισίων, όπως η Αγία Σοφία, ξεπερνούν τις θρησκείες, τις χώρες, ακόμα και τους ίδιους τους πολιτισμούς που τις έκτισαν.

»Είναι αποκτήματα, είναι κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, του παγκόσμιου πολιτισμού. Και ειδικά η Παναγία των Παρισίων είναι επιπλέον ένα σύμβολο αιώνιο της Γαλλίας και της πόλης από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα, που κτίστηκε το βέλος που κατέρρευσε», δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η Παναγία των Παρισίων «θα ξανακτιστεί στην παλιά της λαμπρότητα, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη όλου του κόσμου». Επισήμανε δε ότι «τα δείγματα υποστήριξης των απλών ανθρώπων στην Ελλάδα που πήραν τηλέφωνο στην πρεσβεία της Γαλλίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους, είναι ένα μικρό δείγμα αυτής της ολόπλευρης αλληλεγγύης».

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ιδιαιτέρως μακράς διάρκειας κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, καθώς επίσης με τη νεοδιορισθείσα Γαλλίδα υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί Ντε Μονσαλέν και την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου LREM του κυβερνώντος κόμματος Ναταλί Λουαζό.


(Φωτ.: mfa.gr)

Επίσης, συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζ. Μνατσκανιάν, ο οποίος βρισκόταν το ίδιο διάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η σύγκληση της τριμερούς Υπουργικής Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας τον Ιούνιο στη Λευκωσία, καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε με συνάντησή του με την πρώην ομόλογό του, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου LREM, με την οποία συζήτησαν σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.