17 Απρίλιος 2019, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2019, 18:30

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Τουρκία

  • Ερντογάν: Θα συζητήσω με τον Τραμπ την αγορά πυραύλων Patriot 2
    (Φωτ.: ahvalnews.com)

Άρθρο του Τζεμ Κιουτσούκ στην εφημερίδα Türkiye.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Η συνάντηση του Μπεράτ με τον Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η συνεργασία δύο σημαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Για πρώτη φορά ένας Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.  Για το θέμα αυτό έγινε σχετική ερώτηση στον Άλμπαϊρακ, ο οποίος απάντησε: «Δεν είναι μια παραχώρηση που έγινε στο πρόσωπό μου, αλλά ένα δείγμα της σημασίας που δίνουν στην Τουρκία. Είναι μια απόδειξη της θετικής άποψης που έχει ο Τραμπ για την Τουρκία, και του δυνατού διαύλου επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας και του προέδρου των ΗΠΑ».

Όσον αφορά το θέμα των S-400, ο Άλμπαϊράκ είπε: «Μπορώ να πω ότι ο Τραμπ, ακούγοντας τους λόγους που ανάγκασαν την Τουρκία να προμηθευτεί τους S-400, έδειξε κατανόηση».

Εχθές και ο Ιμπραήμ Καλίν έκανε μια σημαντική δήλωση: «Σε μια περίοδο που διεξάγουμε έναν επιτυχή αγώνα στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του PKK, η βοήθεια που παρέχεται το ίδιο διάστημα στο YPG/PKK στη Συρία είναι είτε απευθείας είτε διά της τεθλασμένης μια βοήθεια που δίδεται τελικά στο PKK».

Ο Καλίν, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία και τους S-400, είπε τα εξής: «Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχουν κανένα στοιχείο που να απειλούν μια τρίτη χώρα. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος μας στην περιοχή και συνεργαζόμαστε σε πολλά περιφερειακά θέματα. Όμως εμείς είμαστε μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ και δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ και τον στρατηγικό μας σύμμαχο, τις ΗΠΑ».

Μετά τις δηλώσεις του Καλίν ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος είπε αναφερόμενος στο θέμα του YPG: «Εργαζόμαστε με την Τουρκία πάνω στο θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας, όμως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει επακριβώς. Η Τουρκία έχει σοβαρές ενστάσεις και φοβίες για την ασφάλειά της. Οι ΗΠΑ κατανοούν τους φόβους που έχει η Τουρκία για τους ανθρώπους με τους οποίους εμείς μαζί πολεμήσαμε εναντίον του ΙΚ (YPG/PKK). Εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην οποία δεν θα υπάρχουν τμήματα της Τουρκίας και του YPG».

Αν βάλει κανείς στη σειρά όλες αυτές τις δηλώσεις, βγαίνει το εξής συμπέρασμα:

Η Τουρκία είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία. Και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος που μπορεί να θυσιαστεί για τις πατσαβούρες του YPG/PKK. Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ συνεχίζεται. Φυσικά η Τουρκία θα προμηθευτεί τους S-400 από τη Ρωσία, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Αυτό είναι άλλο θέμα.

Ορισμένοι της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και οι οπαδοί του Γκιουλέν στο εξωτερικό θέλουν να κόψουμε τις σχέσεις μας με τη Δύση, όμως οι ΗΠΑ και να θέλουν δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Τις επόμενες μέρες θα δούμε κάποια πρακτικά βήματα στο θέμα αυτό.

Cem Küçük
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.