17 Απρίλιος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2019, 16:22

Την αθώωση Τσουκάτου προτείνει η εισαγγελέας στη δίκη της Siemens

  • Την αθώωση Τσουκάτου προτείνει η εισαγγελέας στη δίκη της Siemens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου για το 1 εκατ. μάρκα που είχε λάβει το 1999 από τη Siemens προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε πολλές συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία. Ακόμα τόνισε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ και προέρχονταν τόσο από λογαριασμό κεντρικού στελέχους της Siemens όσο και από παρένθετους λογαριασμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελένη Σκεπαρνιά, δεν προκύπτει ότι το 1 εκατ. μάρκα δόθηκαν ως χορηγία στο κόμμα, όπως ισχυρίζεται ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

«Οι ταμίες του κόμματος που ήρθαν οψίμως στο δικαστήριο να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό Τσουκάτου δεν γίνονται πιστευτοί και ελέγχονται από την εισαγγελία για ψευδορκία», τόνισε και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί πού πήγαν τα χρήματα, αν δηλαδή δόθηκαν σε άλλα πρόσωπα ή αν τα πήρε ο ίδιος ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Πάντως από τη δικαστική διερεύνηση προκύπτει ότι δεν διατέθηκαν για χρηματισμό υπαλλήλων του ΟΤΕ. «Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει στελέχη του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχαν με τον Μαυρίδη δικό τους μηχανισμό για απευθείας πληρωμές», σημείωσε η εισαγγελέας.

Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας θεωρεί ότι ο πρώην ισχυρός άντρας του ΠΑΣΟΚ πήρε τη μίζα από τη SIEMENS, εντούτοις πρότεινε την αθώωσή του εφόσον η κατηγορία είναι για άμεση συνέργεια σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων. Σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση ο συνήγορος του Θεόδωρου Τσουκάτου Διονύσης Γκούσκος δήλωσε: «Η πρόταση ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής».