28 Φεβρουάριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:31

Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά

  • Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά

Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά

HambourgΑμβούργο η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας (στοιχεία Ιούνιου 2013) δίνανε κοντά στους 1.800.000 κατοίκους στο κέντρο της πόλης και 5.000.000 στην ευρύτερη περιοχή. Το Αμβούργο επίσης είναι ένα από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια και αποτελεί οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο ολόκληρης της Βόρειας Γερμανίας. Έχει 2.302 γέφυρες, περισσότερες από όσες η Βενετία και το Άμστερνταμ μαζί. Είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παρ” όλο που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο. Το διασχίζει ο ποταμός Έλβας, ο οποίος μετά από 80 χιλιόμετρα εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Εκεί στην πόρτα του κόσμου όπως πολύ το αποκαλούν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια εγκατεστημένη και η ελληνική παροικία, κοντά στους 4.000 συμπατριώτες μας στο κέντρο της πόλης και άλλοι τόσοι στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα βέβαια με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας υπάρχει και εδώ μια συνεχής ροή νέων μεταναστών.

Ο Ευρωπολίτης στις 2 -3 Νοεμβρίου βρέθηκε στην πόλη επισκεπτόμενος αρκετούς από τους χώρους που συναντιέται και μαζεύεται ο Ελληνισμός. Έτσι την Κυριακή το πρωί στις 3 του Νοέμβρη επισκεφτήκαμε το κέντρο νεότητας (Im Acker pool Co Haus der Jugend ) το οποίο εδώ και κάποια χρόνια φιλοξενεί τις πρόβες και τις δραστηριότητες του τοπικού Ποντιακού συλλόγου (Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων). Στο χώρο επικρατούσαν χαρούμενες παιδικές φωνές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις πρόβες του χορευτικού μέχρι την ώρα που το άκουσμα της λύρας (έστω και μέσα από το κασετόφωνο) μαζί με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και μέλους του Δ.Σ κ. Γιάννη Ιντζέ, έδιναν τα σκήπτρα στην κίνηση των γενεών ( τον χορό). Όλα τα παιδιά με πολύ κέφι και αφοσίωση μαθαίνανε να πατούνε στα βήματα των προγόνων τους. Οι γονείς δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα ανταλλάσανε σκέψεις και απόψεις για κάθε λογής θέμα. Τι πιο όμορφο σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει έναν δικό της τρόπο επαφής (απομόνωσης), να βλέπεις ζωντανά παραδείγματα αντίστασης που φωνάζουν ζούμε, συναναστρεφόμαστε, αντιστεκόμαστε. Εκεί μέσα σε αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα μας υποδέχθηκαν όλοι μαζί και ειδικά το νέο, επανεκλεγμένο, διοικητικό συμβούλιο. Καθίσαμε και συζητήσαμε για τις δράσεις και τους στόχους τους. Το λόγο πρώτος πήρε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης και αφού ευχαρίστησε πρώτα όλους τους ανθρώπους που οραματίστηκαν, έκαναν και συντήρησαν το σύλλογο από το 1977 μέχρι και σήμερα (36 χρόνια μετά) έθεσε ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των συμπατριωτών μας της 2ης γενεάς για να πλαισιώσουν τις δράσεις του συλλόγου » Οι άνθρωποι της 1ης γενεάς που οραματίστηκαν και έφτιαξαν το σύλλογο συνταξιοδοτήθηκαν και έχουν φύγει.

Αντιμετωπίζουμε όπως όλοι οι χώροι στα κοινά κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Βλέπετε εμείς εδώ είμαστε ένας ακριτικός θα έλεγα σύλλογος. Δεν έχουμε κοντά μας άλλους ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν σε περιοχές όπως είναι οι Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ή η Βάδη Βυρτεμβέργη, όπου υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι και ο ένας στηρίζει τον άλλον με την παρουσία του και δίνει ένα ακόμη κίνητρο σε νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν και να γνωρίζονται μεταξύ τους…. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι θέλουμε την ομοσπονδία μας να είναι πιο κοντά μας, έχουμε να δούμε αντιπρόσωπό της και δράση της στο Αμβούργο από το 1995, χρονιά που έγινε εδώ το ετήσιο φεστιβάλ και κλείνοντας θα πρέπει να δει ότι υπάρχει η ανάγκη να γίνουν και εδώ συναπαντήματα, όπως αυτά που διοργανώνονται κάθε χρόνο εάν όχι στο Αμβούργο κάπου κοντά , Βερολίνο, Ανόβερο ώστε να τα παρακολουθήσουν και τα δικά μας παιδιά.»

Ένα άλλο πρόβλημα που αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίζουν λόγω της γλώσσας, για καλύτερη προσέγγιση των νέων ανθρώπων,» σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50% δεν κατέχουν καλά έως και καθόλου την ελληνική γλώσσα και αυτό οφείλεται στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων γυμνασίου και λυκείου. Έχουν μείνει μόνο 2 σχολεία μητρικής γλώσσας που δεν είναι εύκολη η προσέγγισή τους» μας λέει ο Χρήστος και η Μαγδαληνή .

Ο Παύλος έχοντας διατελέσει και παλαιότερα γραμματέας μας τονίζει τη σημασία που έχει το να υπάρχει ομοιογένεια στα μέλη του Δ.Σ και την αναγκαιότητα στο να επικρατεί αλληλοσεβασμός, διάλογος και επικοινωνία για να επιλύνονται τα όποια προβλήματα. Αυτά είναι και τα στοιχεία που διαθέτει τον νυν Δ.Σ που πορεύθηκε μαζί για δύο χρόνια και θα συνεχίσουν μαζί για τα επόμενα δύο. Ο κύριος στόχος του συλλόγου για τα επόμενα χρόνια είναι η οργάνωση ιστορικών σεμιναρίων και ημερίδων, για την καλύτερη κατανόηση και γνώση των νέων γενεών, της ιστορίας των προγόνων τους.

Έτσι απλά μέσα στο ζεστό, φιλικό περιβάλλον της ποντιακής παρέας του Αμβούργου, μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να αποθανατίσουμε τη στιγμή και κλείσαμε με ευχές για την καλύτερη επιτυχία στους στόχους τους. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους παρακάτω: Πρόεδρος Χρήστος Πεχλιβανίδης, Αντιπρόεδρος Κώστας Παππαδόπουλος, Γραμματέας Παύλος Χατζηζελίδης, Ταμίας η κα. Μαγδαληνή Τσαπανίδου και υπεύθυνος χορευτικού και χοροδιδάσκαλος ο κ. Γιάννης Ιντζές.

Όλοι τους αφιλοκερδώς διαθέτουν το χρόνο τους με μεράκι και αγάπη στις ρίζες και στους προγόνους τους.

Πηγή: europolitis.eu