17 Απρίλιος 2019, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2019, 10:57

Απίστευτο: Συσκευή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση!

  • Απίστευτο: Συσκευή παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση!
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού. Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

Η συσκευή παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μπορεί να παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ) ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας Nano Energy, την ονόμασαν «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG).

Το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Η σιλικόνη της συσκευής, από την άλλη, είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός. Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι το καλύτερο για να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό όταν «συναντιέται» με το χιόνι που πέφτει πάνω του.

Με δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι το χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά ώστε να βελτιώσει την απόδοσή τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα χειμερινά σπορ, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορετών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και άλλους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.