16 Απρίλιος 2019, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 23:14

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος

  • Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος
    (Φωτ.: Εκκλησία της Ελλάδος / Χρήστος Μπόνης)

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/4), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, η ενθρόνιση του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου. Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί μητροπολίτες, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των τοπικών αρχών, φορέων και οργανισμών, καθώς και πλήθος πιστών μαζί με τον κλήρο. Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Στο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης, αναφέρθηκε στην πορεία και στη διακονία του μητροπολίτη Γλυφάδας Αντωνίου, χαρακτηρίζοντάς την διακριτή και ξεχωριστή. Μίλησε για την συνεργασία που είχαν τόσα χρόνια διαβεβαιώνοντας πως τα τάλαντα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός τα καλλιέργησε και τα αύξησε προσφέροντάς τα για τον συνάνθρωπο. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σύνεση, τη σοφία και την ταπείνωσή του, αλλά και στην αγαστή συνεργασία του με την ομάδα των μητροπολιτών που ασχολούνται με τα οικονομικά της Εκκλησίας, από τη θέση του γενικού διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου τοποθετήθηκε το 2011 και την οποία υπηρετεί υποδειγματικά. Τον προέτρεψε, επίσης, κάθε δυσκολία, λύπη, αλλά και χαρά να τα εναποθέτει στην Αγία Τράπεζα και, τέλος, του ευχήθηκε έτσι να συνεχίσει το έργο του, ώστε όταν φτάσει στο λιμάνι της αιωνιότητος να έχει την βεβαιότητα ότι διακόνησε την Εκκλησία πιστά.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το άμετρον έλεος της Τρισηλίου Θεότητος, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ηυδόκησε προ ολίγων ημερών να εκλεγώ Μητροπολίτης της θεοσώστου αυτής Μητροπόλεως. "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν". Όμως κυριολεκτικά αισθάνομαι πολύ μικρός προ του μεγέθους και του βάρους των ευθυνών, που με τις τίμιες ψήφους των Αγίων Αρχιερέων έθεσε στους αδυνάτους ώμους μου ο Μέγας Αρχιερεύς Κύριος Ιησούς Χριστός. Εν ταπεινώσει δοξάζω την απέραντη ευσπλαχνία Του δι' εμέ. Και ομολογώ, ότι είμαι δούλός Του, δούλος Ιησού Χριστού και διάκονος της Εκκλησίας Του, η Οποία με αποστέλλει να υπηρετήσω και να διακονήσω τους εν Χριστώ αδελφούς μου της κατά Γλυφάδα, Ελληνικό, Βούλα, Βάρη και Βουλιαγμένη τοπικής Εκκλησίας. Με αποστέλλει να διακονήσω τους αδελφούς μου εις "τύπον και τόπον Χριστού". Πράγμα που σημαίνει, ότι η όποια εξουσία του Επισκόπου δεν είναι κοσμική, αλλά καθαρά πνευματική. Είναι διακονία αγιασμού, ταπεινώσεως και αγάπης, κατά το πρότυπο του μεγάλου Αρχιερέως Ιησού Χριστού. Και έχει ένα σκοπό· την σωτηρία των λογικών προβάτων του Θεού, δηλαδή την αιωνία ένωσή τους με τον Κύριο. Γι’ αυτό, όπως Εκείνος ήταν άγγελος ειρήνης, ομοίως και εγώ αποστέλλομαι από την Εκκλησία να γίνω άγγελος ειρήνης και πηγή γαλήνης για τις ταραγμένες από οποιαδήποτε αιτία ψυχές».

  • Πηγή: Εκκλησία της Ελλάδος / Μάκης Αδαμόπουλος.