16 Απρίλιος 2019, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 16:47

Πέθανε ο Σωκράτης Θεοδωρίδης, ο τελευταίος της ρεμπέτικης νύχτας της Θεσσαλονίκης

  • Πέθανε ο Σωκράτης Θεοδωρίδης, ο τελευταίος της ρεμπέτικης νύχτας της Θεσσαλονίκης
    Ο Σωκράτης Θεοδωρίδης με το μπουζούκι και δίπλα του η Λιλή Βαλαβάνη

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα οι συγγενείς και οι φίλοι στον Σωκράτη Θεοδωρίδη, τον τελευταίο της ρεμπέτικης νύχτας της Θεσσαλονίκης που «έσβησε» αθόρυβα στο σπίτι του στις Συκιές σε ηλικία 81 ετών. Ο Σωκράτης, όπως ήταν γνωστός, μαζί με τον Γιώργο Προπατορίδη (Καμπουρέλο) και την αρχόντισσα του ρεμπέτικου Ζαχαρένια (Λιλή) Βαλαβάνη αποτέλεσαν για χρόνια το εμβληματικό τρίο που γέμιζε το θρυλικό «Μινουί» τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, τόσο στην οδό Δαγκλή όσο και αργότερα στο υπόγειο στην περιοχή της Καμάρας.

Το μπουζούκι του Σωκράτη Θεοδωρίδη συνόδευσε πολλούς από τους ρεμπέτες και τους λαϊκούς καλλιτέχνες διαμόρφωσαν το μεταπολεμικό ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Εύστροφο, καλλιεργημένο, με εξαιρετική πενιά, παλιό αριστερό με ακλόνητες πεποιθήσεις και μπεσαλή τον χαρακτήριζαν όσοι τον γνώριζαν. Στο «Μινουί» έπαιξε για τελευταία φορά το 2006 – πριν από τότε ήδη είχαν φύγει από τη ζωή ο Καμπουρέλος και η Λιλή. Έκτοτε ο Σωκράτης Θεοδωρίδης αποσύρθηκε στο σπίτι και έπιανε το μπουζούκι αραιά και πού. «Δεν πάνε τα δάχτυλα», έλεγε στον φίλο του Νίκο Βαλάνα, που τον παρότρυνε να παίζει κάποια κομμάτια.

Άλλωστε, η αγία τριάδα του ρεμπέτικου δεν ήταν ολοκληρωμένη. Για 20 χρόνια η ρεμπέτικη καρδιά της Θεσσαλονίκης χτυπούσε στο «Μινουί» – κατά καιρούς το υπόγειο είχε φιλοξενήσει γνωστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους. «Για γούστα στον Σωκράτη» πήγαιναν οι παρέες με το που έκλειναν οι ταβέρνες και τα μπαράκια. Το πρόγραμμα ξεκινούσε κατά τη 1 τα ξημερώματα: ο Καμπουρέλος ήταν ο θυμόσοφος του μπουζουκιού, η Λιλή με τη φωνή που θύμιζε Μπέλλου η ντίβα του μαγαζιού και ο Σωκράτης έστηνε όλο το γλέντι με το μπουζούκι αλλά και με τη φωνή.


Όταν ο «Νυχτερινός Επισκέπτης» του Άρη Σκιαδαρόπουλου φιλοξενούσε τη Λιλή Βαλαβάνη και τον Σωκράτη Θεοδωρίδη

Το 1965 ο Σωκράτης Θεοδωρίδης δοκίμασε να κατέβει στην Αθήνα για να παίξει πλάι στην Πόλυ Πάνου και τον Βαγγέλη Περπινιάδη, στο «Φαληρικόν» και στη «Βεντέτα», αλλά στην πρωτεύουσα δεν έμεινε για πολύ μιας και ο τρόπος ζωής δεν του άρεσε. Έτσι επέστρεψε στα πατάρια της Θεσσαλονίκης με το ρεπερτόριο του που περιλάμβανε και ελάχιστα γνωστά ή παντελώς άγνωστα τραγούδια όπως «Τα χιόνια» του Απόστολου Καλδάρα ή το «Μες στον πράσινο το μύλο» του Μπάμπη Μαρκάκη, αλλά και παίζοντας παραγγελιές των θαμώνων.

Ήταν μια ωραία προσωπικότητα της μουσικής», δήλωσε ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης για τον Σωκράτη, με το θάνατο του οποίου έκλεισε μια σημαντική σελίδα στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη.