16 Απρίλιος 2019, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 16:49

Με βραβεύσεις συνεχίστηκαν οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια του «Φάρου Ποντίων» Θεσσαλονίκης

  • Με βραβεύσεις συνεχίστηκαν οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια του «Φάρου Ποντίων» Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 13 Απριλίου ο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τη δεύτερη κατά σειρά επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Σε αυτήν τη βραδιά βραβεύτηκαν ιδρυτικά μέλη που με την προσφορά τους υπηρέτησαν το σωματείο και την ποντιακή ιδέα.

Την τελετή προλόγισε η πρόεδρος του «Φάρου» Μυροφόρα Ευσταθιάδου παρουσιάζοντας τους τιμώμενους και το έργο τους.

Πρώτος βραβεύτηκε ο Γιώργος Αμβροσιάδης, ο οποίος παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον πρώην πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Επαμεινώνδα Φαχαντίδη. Πρόκειται για τον παλιό ταμία του Φάρου, με καταγωγή από την Ίμερα, και συγγραφέα του βιβλίου Πανόραμα 1912-1944. Όσα έζησα και όσα μου αφηγήθηκαν, με μαρτυρίες πάνω από 40 ατόμων α΄ προσφυγικής γενιάς. Υπήρξε ιδρυτής της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος.

Στη συνέχεια βραβεύτηκε ο επί οκτώ χρόνια γραμματέας του Φάρου, Βλαδίμηρος Λαλόπουλος. Φιλόλογος στο επάγγελμα, υπήρξε για το σωματείο ένα υπόδειγμα ήθους, μόρφωσης και αθόρυβης προσφοράς. Η πρόεδρος στο λόγο της τον χαρακτήρισε «κυψέλη πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας», φωτίζοντας στον μέγιστο βαθμό το ρόλο που συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα ο σύλλογος.

Τέλος, ο Φάρος τίμησε τη μνήμη του Ελευθέριου Ελευθεριάδη, η παρουσία του οποίου υπήρξε ξεχωριστή στο σύλλογο. Ήταν ιδρυτικό μέλος του «Φάρου» καθώς της «Παναγίας Σουμελά», με ανεκτίμητο λαογραφικό έργο. Η οικογένειά του παρέλαβε την τιμητική πλακέτα μαζί με ένα μπουκέτο αμάραντα. Ακολούθησε ομιλία της κόρης του, η οποία ανέπτυξε το έργο του πατέρα της.

Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου ανανέωσε το ραντεβού για το φθινόπωρο, όποτε θα συνεχιστούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια με αποκορύφωμα τη διοργάνωση επιστημονικού λαογραφικού συνεδρίου.