16 Απρίλιος 2019, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 11:06

Η Πάφος τίμησε τον «Λεωνίδα της Κερύνειας», Νικόλαο Κατούντα

  • Η Πάφος τίμησε τον «Λεωνίδα της Κερύνειας», Νικόλαο Κατούντα
    (Φωτ.: ant1.com.cy)

Εκδήλωση απόδοσης τιμής στον ήρωα Νικόλαο Κατούντα, τον «Λεωνίδα της Κερύνειας», και παρουσίαση του επώνυμου βιβλίου οργάνωσαν ο Δήμος Πάφου και οι εκδόσεις Ινφογνώμων χτες το βράδυ στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική».

«Δεν σας ρώτησα πόσοι είναι οι Τούρκοι, αλλά πού είναι.»

Ο τότε 31χρονος λοχαγός, διοικητής του 31ου Λόχου Καταδρομών Νικόλαος Κατούντας, ο αξιωματικός που είπε την περίφημη φράση «δεν σας ρώτησα πόσοι είναι οι Τούρκοι, αλλά πού είναι», αγνοείται από τις 22 Ιουλίου του 1974 όταν, περικυκλωμένος από τις ορδές των εισβολέων, διέταξε τους άντρες του να φύγουν και έμεινε μόνος του να τους καλύπτει ταμπουρωμένος στην κουφάλα μιας χαρουπιάς.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ για τον ήρωα λοχαγό και το βιβλίο μίλησαν ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου, ο γεωπολιτικός αναλυτής Όμηρος Φωτιάδης και ο εκδότης του βιβλίου και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Επίσης παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η χήρα του ήρωα Σταυρούλα και οι συμπολεμιστές του Σάββας Μέντζης και Νεοπτόλεμος Κότσαπας.