16 Απρίλιος 2019, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 10:35

Διάστημα: Δύο νέους εξωπλανήτες ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS

  • Διάστημα: Δύο νέους εξωπλανήτες ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS
    (Καλλιτεχνική απεικόνιση: Robin Dienel / Carnegie Institution for Science / eurekalert.org)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanets Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο είχε εκτοξευθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, ανακάλυψε δύο ακόμη εξωπλανήτες, από τους οποίους ο ένας έχει το μέγεθος της Γης, ενώ ο άλλος είναι πολύ μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, ο πλανήτης HD 21749b, ο οποίος έχει ακτίνα περίπου 2,7 φορές μεγαλύτερη και μάζα 23 φορές μεγαλύτερη της Γης, κινείται γύρω από ένα άστρο κάπως μικρότερο από τον Ήλιο (έχει το 80% της μάζας του), που βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Ο εξωπλανήτης –η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο στη Χιλή– χρειάζεται 36 μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από το άστρο του (η διάρκεια του έτους του). Εκτιμάται ότι έχει πυκνή ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι βραχώδης.

Ο δεύτερος εξωπλανήτης HD 21749c είναι πολύ μικρότερος, παρόμοιος με τη Γη – είναι η πρώτη φορά που το TESS βρίσκει έναν πλανήτη αυτού του μεγέθους. Ο εξωπλανήτης χρειάζεται μόνο οκτώ μέρες για να κάνει μια πλήρη περιφορά περί το άστρο του. Οι αστρονόμοι θα προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα για τη μάζα και τη σύνθεση αυτού του «γήινου» πλανήτη, κάτι όχι εύκολο λόγω του μικρού μεγέθους του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Νταϊάνα Ντράγκομιρ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του πανεπιστημίου ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.