16 Απρίλιος 2019, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Απρίλιος 2019, 11:09

«Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»: Η συγκινητική ημερίδα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

  • «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού»: Η συγκινητική ημερίδα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»
    Εικόνα από την έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων στο φουαγιέ του δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Ενδιαφέρουσα και συγκινητική ήταν η ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», την Κυριακή 14 Απριλίου, στο φουαγιέ του δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου με θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης πρωτότυπων εικαστικών έργων που πραγματοποιεί ο σύλλογος από τις 12 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου στο φουαγιέ του δημαρχείου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα αναφέρθηκαν στα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον ξεριζωμό, στις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα, στο πώς βίωσαν τα παιδιά αυτόν τον ξεριζωμό, συνδέοντας την τραγωδία των προγόνων και τα αίτιά της με την τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες απανταχού της γης. Οι επιστήμονες κατέδειξαν πως ίδια είναι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου με τα αίτια της τραγωδίας των σύγχρονων προσφύγων, ενώ έδωσαν στοιχεία για την προσφυγιά των μικρών παιδιών και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τους ομιλητές: Κώστα Τζιάρα, ιστορικό, διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (ο τίτλος της εισήγησής του στην ημερίδα ήταν «"Τώρα αυτοί είναι οι δικοί σου": Οι πρόσφυγες. Τα πρώτα χρόνια»), Γιώργο Ευαγγελίδη, ιστορικό, εργαζόμενο στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ο τίτλος της εισήγησής του ήταν «Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα του σήμερα. Δεδομένα και προκλήσεις διαχείρισης»), Νάσο Χαλκίδη, ζωγράφο και καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος είχε το συντονισμό του εικαστικού μέρους της έκθεσης και το Γιάννη Τερζίδη, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, συγγραφέα και διαπιστευμένο δάσκαλο της ποντιακής διαλέκτου.

Επίσης, ο σύλλογος ευχαριστεί τον δήμαρχο Πέτρο Σούλα, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρήστο Μπουγιουκλή, τον υποψήφιο δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Θανάση Κοκονά, τον επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, την τοπική σύμβουλο Ευόσμου Μαρίνα Μουλά Μαρίνα, την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Θεοχάρη, την υποψήφια βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης Βασιλική Νάκου Βασιλική «που μας τίμησαν με την παρουσία τους».