15 Απρίλιος 2019, 20:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2019, 20:11

Δίκη Siemens: Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Χριστοφοράκος

  • Δίκη Siemens: Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Χριστοφοράκος
    O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος

«Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται. Να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», είπε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά, που από το πρωί ξεκίνησε την αγόρευσή της για την υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ.

Η εισαγγελέας θα συνεχίσει την Τετάρτη την πρότασή της επί της ενοχής για τους πρώτους 16 από τους 58 κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.

Με την εισήγησή της επί της ενοχής, η Ελ. Σκεπαρνιά ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους και πρώην σημαντικά στελέχη του εγχώριου τμήματος της εταιρείας, όπως τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα, τον Ηλία Γεωργίου, τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, καθώς και ανά περίπτωση πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο πρώτο μέρος της αγόρευσής της, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens Καρλ Φρίντριχ Έντουαρντ Πίρερ φον Ες. Ενοχή ζήτησε και για πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας, όπως οι Ρόλαν Κοχ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου και Γεργκ-Μίχαελ Κούτσενρόιτερ.

Στην πρώτη ομάδα κατηγορουμένων η Εισαγγελέας ενέταξε και τα έξι παρένθετα πρόσωπα που διέθεσαν τις εταιρείες τους προς εξυπηρέτηση του Χριστοφοράκου, ώστε να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά για δωροδοκίες. Από αυτούς, η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για δύο επιχειρηματίες και την απαλλαγή των υπολοίπων τεσσάρων, λόγω αμφιβολιών.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η συνολική ζημιά του δημοσίου από την πρακτική της γερμανικής εταιρείας για τη σύμβαση 8002, ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, οι παράνομες πληρωμές για την 8002 ξεκίνησαν ένα εξάμηνο πριν την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα με την τακτική της μητρικής εταιρείας για τη σύμβαση, στα κεντρικά καταρτίστηκε ένα έγγραφο που όριζε τα ποσοστά που θα διανεμηθούν για «ωφέλιμες πληρωμές», το οποίο η εταιρεία ονόμαζε «έγγραφο βασικού προσανατολισμού».

Από αυτό προκύπτει πως για το επίμαχο έργο, η Siemens θα διένειμε συνολικά 75 εκατ. μάρκα με βάση το ποσοστό 8% επί τους κόστους της πώλησης, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν άλλα 19 εκατ. σε «χρήσιμες πληρωμές». Αναφερόμενη σε κάθε κατηγορούμενο χωριστά, η εισαγγελέας ξεκίνησε από τον μεγάλο απόντα της δίκης Μιχάλη Χριστοφοράκο, αναφέροντας πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές».

Τόνισε δε πως με τον συγκατηγορούμενό του, πρώην στέλεχος της εταιρείας Πρόδρομο Μαυρίδη, «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

«Δεν υπάρχει δεδικασμένο»
Κατά την εισαγγελέα, δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στη Γερμανία για την «υπόθεση Siemens», καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων», τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για τη σύμβαση 8002».

Κατά την εισαγγελέα, η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στη Γερμανία. Μάλιστα, η Ελ. Σκερπανιά εκτίμησε πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στη Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Η εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002, τη διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατ. ευρώ, μόνο μέσω εταιρειών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατ. μάρκα μετρητά.

Για τον άλλοτε γενικό οικονομικό διευθυντή της μητρικής εταιρείας Μίχαελ Κούτσενρόιτερ, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως συνολικά στη θητεία του ενέκρινε για την επέκταση της 8002 ποσό 22,7 εκατ. ευρώ για χρηματισμούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο κατηγορούμενος (που ήρθε στην Αθήνα για να απολογηθεί) στο δικαστήριο «δεν έδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιχείρησε να συσκοτίσει προηγούμενους ισχυρισμούς δικούς του και άλλων στελεχών».

Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας είπε πως ο κατηγορούμενος στην απολογία του «ανασκεύασε το ‘παράνομες πληρωμές’ σε ‘διακριτικές πληρωμές’, αναφέροντας πως κάποιες φορές αφορούσαν αμοιβές σε πληροφοριοδότες της εταιρείας». Η εισαγγελέας είπε επίσης πως δεν ισχύει ούτε για αυτόν δεδικασμένο, καθώς η καταδίκη του στη Γερμανία αφορά δωροδοκίες σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα και για την 8002 «που του καταλογίζεται δωροδοκία τριών συγκεκριμένων στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων που δεν έχουν εντοπιστεί».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Τσιμπ.