15 Απρίλιος 2019, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2019, 20:04

Ρωσία: Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ έχει διακοπεί πλήρως

  • Ρωσία: Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ έχει διακοπεί πλήρως
    (Φωτ.: EPA / Toms Kalnins)

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει διακοπεί πλήρως και ως προς την πολιτική και ως προς την στρατιωτική της κατεύθυνση, δήλωσε στο Ria Novosti ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό. Ο Γκρουσκό δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αρνήθηκε μια θετική ατζέντα στις σχέσεις του με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι ο οργανισμός αυτός γνωρίζει πως θα βγει από το αδιέξοδο.

Ο Ρώσος υφυπουργός είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί τα εσκαμμένα στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Το παράδοξο είναι ότι οι σημερινές σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ θυμίζουν περισσότερο μια ‘συνήθη’ κατάσταση, την εποχή που το ΝΑΤΟ δημιουργούνταν, την εποχή του ‘Ψυχρού Πολέμου’», είπε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε δε ότι διαφωνίες στους κόλπους της συμμαχίας υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά σήμερα είναι «ακόμη πιο βαθιές, από ό,τι στο παρελθόν» και ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να συσπειρωθεί γύρω από τη λεγόμενη «ρωσική απειλή».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις διαφωνίες αυτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επικαλέστηκε τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, η οποία όπως είπε είχε προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των κύριων χωρών της συμμαχίας. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι αναμφίβολα ένα σοβαρός παράγοντας στον τομέα της ασφάλειας, τον οποίο δεν προτιθέμεθα να αγνοήσουμε. Μάλιστα, κατανοούμε ότι πολλά από αυτά που γίνονται στους κόλπους της συμμαχίας είναι συνέπειες της πολιτικής των ΗΠΑ. Αν αλλάξουν οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ θα αλλάξουν και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ».

Τέλος ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «η ρωσική αντίδραση στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 υπήρξε ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας νέας ποιότητας σχέσεων με τη συμμαχία, για την ίδρυση του Συμβουλίου Ρωσία-ΝΑΤΟ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.