15 Απρίλιος 2019, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2019, 14:37

«Η Ευθαλία του Γαλατά» κάνει πρεμιέρα – Η Βλαβιανού γίνεται μια Πόντια της Πόλης

  • «Η Ευθαλία του Γαλατά» κάνει πρεμιέρα – Η Βλαβιανού γίνεται μια Πόντια της Πόλης
    Η Νικολέττα Βλαβιανού ως «Ευθαλία του Γαλατά» (φωτ.: αρχείο pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Το φουστάνι της Ευθαλίας, της Πόντιας από την Κερασούντα, που μικρό παιδί ξεριζώθηκε και βρήκε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη και στέγη στους οίκους ανοχής του Γαλατά, θα φορέσει και πάλι η Νικολέττα Βλαβιανού. Η ηθοποιός για λίγες μόνο παραστάσεις θα «αναμετρηθεί» με το κείμενο του βραβευμένου Θωμά Κοροβίνη, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χειμαρρώδης αφήγηση της γυναίκας που έζησε μια ζωή σε κύκλους, άλλος να ανοίγει, άλλος να κλείνει, και η ίδια με επιμονή να αντιμετωπίζει την κάθε μέρα με μια φρέσκια ματιά, ν’ αφήνεται να την παρασύρει το ποτάμι της ζωής.

Πάνω στο κορμί της Ευθαλίας είναι κεντημένα ο Πόντος, η Πόλη, η Σμύρνη.

Ο μονόλογος Η Ευθαλία του Γαλατά κάνει σήμερα πρεμιέρα στο θέατρο «Αλκμήνη». Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, πέρσι ταξίδεψε και πάλι το κοινό της Αθήνας, στο μεταξύ έφτιαξε βαλίτσες για μίνι περιοδείες, και φέτος βρήκε νέα στέγη για παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 28 Μαΐου.

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο επανακυκλοφόρησε και το Φαχισέ Τσίκα, η νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη με την ιστορία της Ευθαλίας που ήταν για χρόνια εξαντλημένη. Ένα από τα δεκάδες αναγνωστικά χέρια από τα οποία πέρασε ήταν και αυτά της Νικολέττας Βλαβιανού, η οποία αποφάσισε να βάλει σε «τάξη» τον χειμαρρώδη λόγο που καταγράφηκε στο κασετοφωνάκι και να μεταφέρει τη ζωή αυτής της γυναίκας στο θεατρικό σανίδι.


(Φωτ.: αρχείο pontos-news.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η Γενοκτονία των Ποντίων και τα Σεπτεμβριανά του 1955 σημάδεψαν την Ευθαλία, που αν και μιλά με πάθος για την Ελλάδα, εντούτοις όσο ζούσε μπόρεσε να πάει μόνο στο Θεσσαλονίκη, κι αυτό για λίγο. Ωστόσο, η σημασία του να είσαι Έλληνας διαπότιζε την ύπαρξη μιας γυναίκας που θεωρούσε ότι η ιδιότητα «πρόσφυγας» που είχε ήταν η πιο σημαντική απ’ όλες, ο πιο καθοριστικός παράγοντας της ζωής της.

«Το έργο είναι γεμάτο χαρακτηριστικές ατάκες, ανάλογα με τους κύκλους της. Αυτό, όμως, που λέει πάντα έχει σχέση με την τύχη της και το αναφέρει συνέχεια. Το “αναγκαστικώς” και την “τύχη”. Αλλά στο τέλος λέει: Ήρθαμε, θα φύγουμε. Παλούκι δεν θα δέσουμε εδώ. Θα πάμε με το ετζέι μας, με τη μοίρα μας, όταν έρθει η ώρα», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο pontos-news.gr η Νικολέττα Βλαβιανού, η οποία ζητά από το κοινό να νοιώσει τρυφερότητα γι’ αυτή τη γυναίκα, να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, τι διωγμούς έχει υποστεί, τι σημαίνει στο πετσί του ανθρώπου η ορφάνια, τι σημαίνει «αναγκαστικώς» μετανάστης.

Την Ευθαλία ερμηνεύει η Νικολέττα Βλαβιανού, η οποία έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή. Μαζί της συμμετέχει και τραγουδά η Εστέλλα Κοπάνου.

Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης. Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ. Κίνηση ηθοποιών και χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου. Σκηνικός χώρος: Αναστασία Αμβράζη. Κοστούμια: Δάφνη Τσακώτα.

  • Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00, εκτός από τη Δευτέρα του Πάσχα. Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
  • Θέατρο «Αλκμήνη», Αλκμήνης 8-12 Πετράλωνα.
  • Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στα ταμεία του θεάτρου.
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ το κανονικό και 10 ευρώ το μειωμένο.
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ15
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2019
20:00
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.