15 Απρίλιος 2019, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απρίλιος 2019, 13:17

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις – Πότε θα χάνεται η ρύθμιση

  • Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις – Πότε θα χάνεται η ρύθμιση
    (Φωτ.: pixabay.com)

Το δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις, και σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής δεν προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς. Αντίθετα, υπάρχουν ιδιαιτέρως ευνοϊκοί όροι που μπορεί να οδηγούν ακόμα και σε «κούρεμα» της συνολικής οφειλής, των προσαυξήσεων και των προστίμων ακόμα και κατά 65% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να ανοίξει πριν από το Πάσχα και να μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ρυθμίσεις το σύνολο των οφειλών έως τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ακόμα και αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στο νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση, εφόσον παραιτηθεί. Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό, αυτός θα επιλέγεται οικειοθελώς από τον μη μισθωτό, αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 και θα γίνεται με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ. Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται.

Ωστόσο, οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέξουν το εξής: ο επανυπολογισμός «κουρεύει» όχι μόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές, γι’ αυτό ο νόμος θα δίνει τη δυνατότητα να γίνει ρύθμιση και δίχως επανυπολογισμό.

Ειδικά οι αγρότες με οφειλές στον πρώην ΟΓΑ μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε 120 δόσεις με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις.
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.
  • Αν δεν καταβληθούν εντός τριών μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν μπήκαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.
  • Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.