14 Απρίλιος 2019, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2019, 23:03

Instituto Atenea: Το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική (βίντεο)

  • Instituto Atenea: Το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική (βίντεο)
    (Φωτ.: institutoatenea.edu.pa)

Βρίσκεται στον Παναμά και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ελληνικά. Ο λόγος για το Instituto Atenea, το μοναδικό ελληνικό σχολείο στη Λατινική Αμερική, στο οποίο λειτουργεί δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Το Instituto Atenea ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα Ελλήνων που ήθελαν να αφήσουν στον Παναμά ως κληρονομιά τη γνωριμία με την ελληνική παιδεία και να εμφυσήσουν στα παιδιά της χώρας την αγάπη για την Ελλάδα.

Το σχολείο ξεκίνησε με 36 παιδιά και μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από αυτό τουλάχιστον 1.000 μαθητές, τόσο από τον Παναμά, όσο και από οικογένειες Ελλήνων ομογενών.

«Πριν έρθω στον Παναμά δεν περίμενα ποτέ να βρω ένα σχολείο, στο οποίο να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και να δείχνει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, για την ιστορία της, για την ομορφιά της και βεβαίως -το πιο βασικό- για τη γλώσσα», λέει η φιλόλογος Λουντμίλα Μελάκη. «Είμαι πολύ περήφανη που εδώ στον Παναμά, στο Instituto Atenea διδάσκω ελληνικά. Ελληνικά θα διδάσκονται στο Instituto Atenea πάντα, γιατί είναι βασικός όρος στη λειτουργία του σχολείου», συμπληρώνει.

Τα μαθήματα ελληνικών ξεκινούν από τις τάξεις του δημοτικού και γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που γίνονται στην ελληνική γλώσσα, ενώ το πρωί τα παιδιά ξεκινούν με τον ελληνικό ύμνο.

Στον Παναμά υπάρχει κοινότητα Ελλήνων, τα μέλη της οποίας νιώθουν πολύ κοντά στην Ελλάδα. Πρόσφατα επισκέφτηκαν τη χώρα μας 17 μαθητές και μαθήτριες από τον Παναμά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Θερινό Σχολείο Ελλήνων ομογενών του Παναμά», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με την πρεσβεία του Παναμά.