13 Απρίλιος 2019, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2019, 22:26

Ισημερινός: Σύλληψη φερόμενου ως συνεργάτη του Ασάνζ για κυβερνοεπίθεση

  • Ισημερινός: Σύλληψη φερόμενου ως συνεργάτη του Ασάνζ για κυβερνοεπίθεση
    Εικόνα από τη βίαιη μεταφορά του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο βαν της Αστυνομίας (φωτ.: EPA / STR)

Ένας Σουηδός, που συνελήφθη την Πέμπτη και τον οποίο οι Αρχές του Κίτο περιγράφουν ως στενό συνεργάτη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κατηγορήθηκε σήμερα (13/4) για κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ισημερινού. Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στην Ιαπωνία, την ίδια ημέρα όπου ο Ασάνζ, από τον οποίο ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, συνελήφθη στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο (καταφύγιο για εκείνον από το 2012).

Σε ένα δελτίο Τύπου, η γενική εισαγγελία του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι άσκησε διώξεις «σε βάρος ενός Σουηδού υπηκόου ηλικίας 36 ετών για τη φερόμενη συμμετοχή του στο έγκλημα της επίθεσης κατά της ακεραιότητας πληροφοριακών συστημάτων». Δικαστής διέταξε «την προφυλάκισή του κατηγορουμένου και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του».

Χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο επιβεβαίωσε, την Πέμπτη, ότι ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Ασάνζ εμπλέκεται σε ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης» του προέδρου Λενίν Μορένο και είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο. Η ίδια μίλησε για «δύο Ρώσους χάκερ που ζουν επίσης στον Ισημερινό» και συνδέονται με «συστηματικές επιθέσεις» εναντίον της κυβέρνησης του Ισημερινού. Οι Αρχές της χώρας, εντούτοις, δεν έκαναν γνωστό εάν πρόκειται για συνεργάτες του WikiLeaks.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.