13 Απρίλιος 2019, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Απρίλιος 2019, 08:55

14ος Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: Με πυρρίχιο η άφιξη της Αλεξανδρείου Φλόγας στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

  • 14ος Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος»: Με πυρρίχιο η άφιξη της Αλεξανδρείου Φλόγας στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)
    Η Βούλα Πατουλίδου, με τα μέλη των ποντιακών συλλόγων στο πλευρό της, παραλαμβάνει την Αλεξάνδρειο Φλόγα (φωτ.: life-events.gr)

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της αφής της φλόγας του 14ου Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», που θα διεξαχθεί την Κυριακή (14/4) από την Πέλλα ως τη Θεσσαλονίκη. Οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι αθλητές με αναπηρία, κινούμενοι με αμαξίδιο, μετέφεραν τη φλόγα στην Πλατεία Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία Θεσσαλονίκης. Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό όλων των συμμετεχόντων δρομέων, την Κυριακή 14 Απριλίου.

Τη φλόγα από τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Γιώργο Αυγουστίδη, παρέλαβε η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία αφού μεταλαμπάδευσε τη φλόγα στο βωμό μαζί με τους δύο Πόντιους που ήταν ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, συγκινημένη τόνισε τα εξής: «Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι έφηβοι, οι νέοι που επέζησαν, και έμαθαν και άκουσαν από τους δικούς τους, παππούδες, μαμάδες, γιαγιάδες, πατεράδες, φωνάζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο αύριο: Ότι τρέχουμε για την ειρήνη. Γιατί αν δεν έχουμε ειρήνη κανένας Μαραθώνιος δρόμος "Μέγας Αλέξανδρος" δεν θα μπορούσε να γίνει. Γιατί είμαστε Έλληνες, γιατί εμείς έχουμε μάθει τι σημαίνει πολιτισμός, σεβόμαστε πάντοτε όλους τους λαούς, αρκεί να μας σέβονται και αυτοί. Αύριο λοιπόν όλοι στο μπλοκ των Ποντίων, στις 12:30, δίπλα στο δημαρχείο, για να κερδίσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας παγκοσμίως. Ίσως έτσι βάλουμε το λιθαράκι μας να μην υπάρχουν άλλοι σκοτωμοί, που δυστυχώς ακόμη και σήμερα συνεχίζονται».


(Πηγή: livemedia.gr)

Αμέσως μετά την τελετή υποδοχής ξεκίνησαν παραδοσιακοί χοροί. Το τελετουργικό άνοιξαν Πόντιοι χορευτές με τον πυρρίχιο χορό. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, συμμετέχει στο Μαραθώνιο της Κυριακής με την ομάδα «100 Running Team». Εξάλλου, να θυμίσουμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή του φετινού Μαραθωνίου αφιέρωσε τον αγώνα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μετά τη δράση της ΠΟΕ, τη σκυτάλη πήραν μέλη της Ένωσης Πολιτιστικών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν τοπικούς χορούς. Πλήθος κόσμου, γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και τουρίστες, χειροκρότησαν τους λαμπαδηδρόμους και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την τελετή.