13 Απρίλιος 2019, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2019, 17:54

Ελαιόλαδο: Η Ελλάδα κατέχει υψηλό ποσοστό παραγωγής στην ΕΕ (βίντεο)

  • Διεθνές ινστιτούτο ελαιόλαδου στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία Ελλήνων καθηγητών του Yale 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή μαύρη ελιάς κατέχει η Ελλάδα, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό της στην παραγωγή παρθένου ελαιολάδου. Το σύνολο του ελληνικού ελαιώνα εκτιμάται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 132 εκατ. ελαιόδεντρα, με μέσο όρο παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια 250.000-300.000 τόνους ελαιολάδου. Τα περισσότερα από τα ελαιόδεντρα βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Ωστόσο, τα τελευταία 10-15 χρόνια η ελληνική ελαιοκομία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έναντι των ανταγωνιστικών μεσογειακών χωρών και κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου.

Ειδικοί στην ελαιοκομία, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μελετητές των ελληνικών γενοτύπων ελιάς, γεωπόνοι, παραγωγοί, τυποποιητές και εξαγωγείς ελαιολάδου επισημαίνουν ότι για κάθε μία ρίζα ελιάς που φυτεύεται σήμερα, ένα παραγωγικό δέντρο εγκαταλείπεται ή χάνεται από την ελληνική καλλιέργεια.

Ο καθηγητής Δημήτρης Γερασόπουλος του τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, είναι μεταξύ των ερευνητών που αναζητούν απαντήσεις για τις προοπτικές της ελαιοκομίας, της ελιάς και του ελαιολάδου. Μαζί με τους φοιτητές του τμήματος έχουν δημιουργήσει στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης έναν πειραματικό γραμμικό ελαιώνα, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για τον βαθμό στον οποίο ευδοκιμεί η γραμμική καλλιέργεια ελιάς στην Ελλάδα, αλλά και για τις αποδόσεις από τη γεωργία ακριβείας και τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα στην ελαιοκομία.

Τα τελευταία αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας σχετικά με τα οπωροφόρα δέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δείχνουν ότι η έκταση που καλλιεργείται με ελαιόδεντρα στην ΕΕ ανήλθε σε περίπου 46 εκατ. στρέμματα το 2018. Οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν ελιές που υπερέβησαν το όριο των 10.000 στρεμμάτων. Η Ισπανία (55%) και η Ιταλία (23%) αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης της ΕΕ με ελαιόδεντρα, ακολουθεί η Ελλάδα (15%) και η Πορτογαλία (7%). Τα τέσσερα άλλα κράτη-μέλη παραγωγής ελαιοκάρπου που καλύπτονται από την έρευνα (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία) αντιπροσώπευαν μαζί το 1% της συνολικής έκτασης της ελιάς της ΕΕ.

Στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου φύτεψαν πρόπερσι έναν γραμμικό ελαιώνα 12 στρεμμάτων με ποικιλίες της ελληνικής «Κορωνέικης» και της ισπανικής Arbeguina και σε λίγο καιρό αναμένουν να δώσουν καίριες απαντήσεις για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής ελαιοκομίας.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Θ. Τσίγγανας.