13 Απρίλιος 2019, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2019, 12:05

«Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά» αποστομώνουν τους αρνητές της Γενοκτονίας

  • «Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά» αποστομώνουν τους αρνητές της Γενοκτονίας
    Ο Νίκος Ασλανίδης κατά τη βράβευσή του για το ντοκιμαντέρ του «Παράδοξη πατρίδα» (φωτ.: difernews.gr)

Το βιβλίο «Μάρτυρες... 100 χρόνια μετά» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη είναι η καλύτερη απάντηση στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πρόκειται για συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας που πήρε ο Νίκος Ασλανίδης στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση.

Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής Κώστας Φωτιάδης.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Ασλανίδης, διάλεξε 40 χαρακτηριστικές συνεντεύξεις, από τις πολλές που πήρε στην πολύχρονη δημοσιογραφική του πορεία. Ο αριθμός 40 είναι συμβολικός γιατί 40 είναι και οι μάρτυρες της Εκκλησίας που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια του Πόντου.

Η Γενοκτονία της... μνήμης
«Έναν αιώνα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ζούμε μια δεύτερη Γενοκτονία. Τη Γενοκτονία της… μνήμης», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνεχίζει: «Το τραγικό με την ιστορία των προγόνων μας είναι ότι όσο ζούσαν οι επιζώντες (σ.σ. πρόσφυγες της πρώτης γενιάς) κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη Γενοκτονία. Μετά από 100 χρόνια -και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επιζώντων έφυγε από τη ζωή- εμφανίστηκαν οι αρνητές της Γενοκτονίας, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και επί… ελληνικού εδάφους!

»Αν αυτές οι φωνές ακούγονται σήμερα τι θα γίνει άραγε στα επόμενα 100 χρόνια; Τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά ούτε και αυτήκοες. Οι μαρτυρίες αυτές λοιπόν, έρχονται να αποστομώσουν όλους αυτούς, που είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, αμφισβητούν τη Γενοκτονία των προγόνων μας».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και αποκόμισε πολλά θετικά σχόλια. Από τις 19 έως 22 Μαΐου θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, σε εκδηλώσεις που θα γίνουν από ποντιακούς συλλόγους της πρωτεύουσας. Παράλληλα με το βιβλίο θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «Η μπάντα...», που απέσπασε δύο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Παντελής Σαββίδης