13 Απρίλιος 2019, 00:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2019, 23:44

Θετική η Λαγκάρντ στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

  • CNBC: Ο Τσακαλώτος μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ
    Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. αρχείου: EPA / Olivier Hoslet)

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την γενική διευθύντρια του οργανισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τετ α τετ με την Κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Ταμείου υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.

Σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM. Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.