12 Απρίλιος 2019, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2019, 21:01

«Ράπισμα» ΗΠΑ σε Τουρκία με ταξιδιωτική οδηγία

  • «Ράπισμα» ΗΠΑ σε Τουρκία με ταξιδιωτική οδηγία
    (Φωτ.: pinsdaddy.com)

Ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου, θέτει θέμα ασφαλείας για Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση τους να επισκεφτούν τη χώρα και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για ταξίδι στην Τουρκία «λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων», ενώ προειδοποιούν ότι ορισμένες περιοχές έχουν «αυξημένο κίνδυνο» (νούμερο 3 στην κλίμακα επικινδυνότητας) στα σύνορα με το Ιράκ και Συρία και υπάρχει πιθανότητα να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής.

Στην οδηγία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας σε τουριστικές τοποθεσίες, κόμβους μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, τοπικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, λέσχες, εστιατόρια, τόπους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αερολιμένες και άλλους δημόσιους χώρους. Οι τρομοκράτες έχουν επίσης στοχοποιήσει τουρίστες από τη Δύση και απόδημους. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει στην κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, για εικαζόμενες διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις που βασίζονται σε ασήμαντα ή απόρρητα στοιχεία και λόγους που φαίνεται να έχουν πολιτικά κίνητρα».

Επίσης, τονίζεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει «πολύ περιορισμένη ικανότητα» να παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν σε περιοχές της Τουρκίας όπως είναι το Ντιγιάρμπακιρ, το Μαρντίν, το Γκαζιάντεπ, το Μπινγκιόλ, κ.ά. Μάλιστα, σημειώνει πως δεν πρέπει να ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες επαρχίες χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως σχετική έγκριση.