13 Απρίλιος 2019, 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Απρίλιος 2019, 10:07

Ελλάδα θα θυμίζει αύριο η 5η Λεωφόρος – Παρέλαση με Εύζωνες, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ελλάδα θα θυμίζει αύριο η 5η Λεωφόρος – Παρέλαση με Εύζωνες, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Facebook / Consulate General of Greece in New York)

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια ενόψει της καθιερωμένης παρέλασης στη διάσημη 5η Λεωφόρο για την 198η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το πρωί της Κυριακής (ώρα Νέας Υόρκης) η ελληνική ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, της Ιερσέης και του Κονέκτικατ αναμένεται να δώσει σύσσωμη το παρών και για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων – η φετινή παρέλαση είναι αφιερωμένη στα 353.000 θύματα.

«Η ομογένεια αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδας και συνάμα την ασπίδα της» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η πανομογενειακή συγκέντρωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας, ο διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιπτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος, και αντιπροσωπεία από την Κέρκυρα με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Νικολούζο.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη θα παρελάσει άγημα της Προεδρικής Φρουράς («να είστε σίγουροι ότι με το βήμα μας θα “σπάσουμε” την 5η Λεωφόρο» ανέφερε ο διοικητής της Ροδόλφος Δημητρόγλου), ενώ για πρώτη φορά θα δώσουν το παρών μουσικοί της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα.

«Ευχαριστώ την ομογένεια για την τιμή που κάνει στους προγόνους μας στους, οποίους έχουμε μια υποχρέωση, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την αναγνώριση παγκοσμίως. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν τόσο σκληρά από την ομοσπονδία, από τους δύο τοπικούς συλλόγους, τον κ. Φωτιάδη, τον καθηγητή ιστορικό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μίλησε σε εκδήλωση μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και τέως πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά Κώστας Τσιλφίδης.

Παίρνοντας το λόγο ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης απένειμε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρο Γαλάτουλα τη διακήρυξη με την οποία η Γερουσία ανακηρύσσει τον Μάιο ως Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς για την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Ακάθιστο Ύμνο και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.