12 Απρίλιος 2019, 17:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2019, 17:16

Τσίπρας-Ράμα τα είπαν για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας

  • Τσίπρας-Ράμα τα είπαν για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας
    (Φωτ.: Twitter / Prime Minister GR)

Επανάληψη του… μηνύματος ότι η έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας σχετίζεται με το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας περιλάμβανε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα στο περιθώριο της 8ης Συνόδου Κορυφής Κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Ντουμπρόβνικ. Ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας και σε σχέση με το νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να χαρακτήρισε ως θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση για τους πολίτες που δεν έχουν τίτλους κυριότητας, υπογραμμίζοντας όμως ότι το ζήτημα είναι η εφαρμογή της.

Από τη μεριά του, ο Έντι Ράμα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι η υπουργική απόφαση θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Επί τάπητος στη συνάντηση Τσίπρα-Ράμα βρέθηκαν τα επόμενα βήματα αναφορικά με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια, και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.