27 Φεβρουάριος 2014, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:31

Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία ... ύψωσαν τη ρωσική σημαία

  • Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία ... ύψωσαν τη ρωσική σημαία

Μυρίζει μπαρούτι στην Κριμαία ... ύψωσαν τη ρωσική σημαία

Ενοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.

Στον αέρα τα ρωσικά μαχητικά

Περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα άφαντος παραμένει ο έκπτωτος πρόεδρος που κατηγορείται για δολοφονίες διαδηλωτών. Βίαια επεισόδια στην Κριμαία που παρουσιάζει αποσχιστικές τάσεις. Στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ρωσία στα σύνορα. Έκκληση για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με καζάνι που «βράζει» μοιάζει η Ουκρανία, καθώς φουντώνουν οι διαμάχες στο εσωτερικό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Κι ενώ η χώρα ζήτησε χθες να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της, παραμένει ακόμη άγνωστος ο προορισμός του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με τα δημοσιεύματα από τα διεθνή ΜΜΕ να φτιάχνουν χάρτες και διαγράμματα με τα πιθανά δρομολόγιά του από την προηγούμενη Παρασκευή, όπου και εγκατέλειψε το Κίεβο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο έκπτωτος πρόεδρος βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία, ενώ ένα ακόμη σενάριο που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος είναι να έχει ταξιδέψει για τη Ρωσία ή για μία από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε στη χώρα μας ότι ορισμένοι Ουκρανοί δημοσιογράφοι θεωρούν ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιο Όρος, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν

Την ίδια ώρα, στο ιδιαίτερα πολεμικό κλίμα που υπάρχει σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε.), έρχεται να προστεθεί και η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από τη μεριά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Πούτιν έχει διατάξει απροειδοποίητα διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλές περιοχές της Ρωσίας αφότου επανήλθε στην προεδρία το 2012, λέγοντας ότι ο στρατός πρέπει να παραμένει σε ετοιμότητα, αλλά η γεωπολιτική συγκυρία αυτή τη φορά δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη.

Η απάντηση ωστόσο από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι να δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο Κέρι πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στις κρίσεις της έναντι της γειτονικής της χώρας.

«Δεν ψάχνουμε μια αντιπαράθεση αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητατης Ουκρανίας», δήλωσε ο Κέρι.

Η Ουκρανία στο ΔΝΤ

Πάντως, η τάση της νέας ηγεσίας να απομακρυνθεί από τη Μόσχα γίνεται ξεκάθαρη και από την έκκληση της Ουκρανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η Ουκρανία ζήτησε από το ΔΝΤ να συνδράμει στην προετοιμασία ενός προγράμματος βοήθειας, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση σύντομα θα έχει έτοιμο το δικό της πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Real.gr

Πηγή: madata.gr