12 Απρίλιος 2019, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2019, 17:18

Καιρίδης: Δεν είμαι αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων, παραποιήθηκαν οι δηλώσεις μου

  • Καιρίδης: Δεν είμαι αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων, παραποιήθηκαν οι δηλώσεις μου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Τη… μονταζιέρα της Κουμουνδούρου δείχνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης σχετικά με το σάλο που δημιουργήθηκε με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε, απόσπασμα παλαιότερης διάλεξής του, και στο οποίο ακούγεται να χαρακτηρίζει «μύθο» τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Σαχίνη για τον ρ/σ 98,4 της Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι από μια τρίωρη διάλεξη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Ο Δημήτρης Καιρίδης καταγγέλλει ότι επίτηδες υπήρξε απομόνωση του συγκεκριμένου σημείου – μάλιστα, δηλώνει ότι προτίθεται να κινηθεί και νομικά.

«Αναφέρομαι απολύτως στα τραγικά, δραματικά γεγονότα της εξόντωσης των Ποντίων (στα γεγονότα περιλαμβάνω και τους προγόνους τους δικούς μου, φυσικά), αλλά ερωτώ και ομιλώ για την πολιτική χρήση της Ιστορίας –προσέξτε το τώρα αυτό– και γιατί άργησε τόσο η αναγνώριση της Γενοκτονίας (το 1994 μόλις η ελληνική Βουλή), τι καριέρες στήθηκαν γύρω ενδεχομένως από την πολιτική εκμετάλλευση, γιατί το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο, τι έχει κάνει έκτοτε και πώς χτίζεται μια ιστορία-μύθος, όχι με την έννοια “δεν είναι το πραγματικό γεγονός”», τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι και ο ίδιος έχει ποντιακή καταγωγή.

Σχετικά με τη φράση «ξαφνικά εμφανίζεται η Ποντιακή Γενοκτονία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους» που χρησιμοποίησε, ο καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής εξήγησε ότι η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος και σημείωσε ότι οι επιστήμονες οφείλουν στις πανεπιστημιακές διαλέξεις να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τα πάντα, χωρίς παρωπίδες και χωρίς το άγχος να δώσουν εξηγήσεις στην όποια κοινή γνώμη.

«Σας λέω, όμως, μιας και το θέτετε, ότι η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αναγνωρίστηκε το ’84, ούτε το ’74. Αναγνωρίστηκε το ’94 για συγκεκριμένους λόγους και μέσα σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο. Σε αυτό αναφέρομαι, αλλά το βίντεο δυστυχώς είναι κομμένο και ραμμένο και δεν επεκτείνεται για να δώσει στον ακροατή τη δυνατότητα να καταλάβει τι λέω. Και έτσι δίνεται μια εντύπωση ότι εγώ αρνούμαι την εξόντωση, ενώ ο ίδιος είμαι απόγονος εξοντωθέντων και κατατρεγμένων Ποντίων στη Δράμα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, και ενώ το λέω ξεκάθαρα και στο ίδιο το βίντεο. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρεί ότι το θέμα που δημιουργήθηκε (η ΠΟΕ και η ΠΟΠΣ ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ) είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει αδύναμους κρίκους με τη βοήθεια και μέσων που βρίσκονται στα άκρα της ΝΔ, και μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές «από τα σκυλιά του διαδικτύου».


Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη. Η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων από το 17:17 και μετά

«Είμαι ένας σοβαρός άνθρωπος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο 20 χρόνια, και 30 χρόνια στο χώρο των διεθνών σχέσεων, δεν λέω ανοησίες», σημείωσε ο Δημήτρης Καιρίδης, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης έδωσε απαντήσεις και για ένα ακόμα κομμάτι της εισήγησής του που απομονώθηκε και αφορά το ότι οι Έλληνες είναι τεχνητό έθνος.

Όπως τόνισε, «είναι παντελώς αστείο και γελοίο να κόβονται και να ράβονται τέτοια αποσπάσματα για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ως προς το τεχνητό ελληνικό κράτος είπα ότι τα έθνη, σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, στην πολιτική τους διάσταση, δηλαδή στη θέλησή τους να αποκτήσουν κράτος, όχι ως ιστορία και λαοί με δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, αλλά έθνη-κράτη, είναι δημιουργήματα –λέει η επιστήμη– των τελευταίων 300 χρόνων και έχουν να κάνουν με πολιτικές εξελίξεις».