12 Απρίλιος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2019, 10:53

Μπάουχαους: H 100ή επέτειος της σημαντικής σχολής τεχνών και αρχιτεκτονικής

  • Μπάουχαους: H 100ή επέτειος της σημαντικής σχολής τεχνών και αρχιτεκτονικής
    Εικόνα από τον οικισμό Βάισενχοφ στη Στουτγάρδη, σε σχέδιο Γκρόπιους και Λε Κορμπιζιέ (Φωτ.: wikipedia.org)

Τα 100 της χρόνια συμπληρώνει η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή Μπάουχαους, που έγινε διάσημη για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε και δίδασκε τον σχεδιασμό. Η σχολή Μπάουχαους ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους στη Βαϊμάρη, λειτούργησε κατά το διάστημα 1919-1933 και η επίδρασή της ήταν καταλυτική στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Η σχολή Μπάουχαους λειτούργησε στο Βερολίνο, τη Βαϊμάρη και το Ντεσάου της Γερμανίας, ενώ σε αυτήν δίδαξε και ο φημισμένος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι.

Μία από τις κεντρικές ιδέες της ήταν η χρήση της τεχνολογίας για καλλιτεχνικούς σκοπούς, η απουσία διάκρισης μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά και η αναγκαιότητα της σφαιρικής διδασκαλίας όλων των μορφών τέχνης.

Η Σχολή Μπάουχαους είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ιστορικών συνθηκών που συγκλίνουν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η κρίση των οικονομικών δομών στις ευρωπαϊκές αστικές δημοκρατίες και η αναζήτηση μιας εναλλακτικής αντίληψης των συλλογικών αναγκών και της ικανοποίησής τους. Ακόμη, έχει συνδεθεί στενά με τις μεταπολεμικές συνθήκες κυρίως στη Γερμανία, αλλά και με την υπόσχεση της ίδρυσης της πρώτης γερμανικής δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ως νέας προοπτικής, με την οποία είχε κοινό τέλος το 1933.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Μπάουχαους, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών Στουτγάρδης διοργανώνουν στην Αθήνα το διεθνές συνέδριο «Το Bauhaus και η Ελλάδα», στις 30-31 Μαΐου και 1 Ιουνίου 2019.